Babeczki czekoladowe z powidłami śliwkowymi

Wystarczy, że się trochę ochłodzi, zachmurzy, rozpada, a mnie dopada dzika ochota na coś czekoladowego.

Tym razem padło na babeczki czekoladowe według przepisu Nigelli Lawson. W oryginalnym przepisie był dżem wiśniowy, który zamieniłam na powidła śliwkowe. Uwielbiam połączenie śliwek i czekolady!

babeczki czekoladowe 1

babeczki czekoladowe 2

babeczki czekoladowe 3

Babeczki czekoladowe z powidłami śliwkowymi – składniki:

Ciasto:

Masło – 125 g;

Czekolada gorzka – 100 g;

Powidła śliwkowe – 300 g;

Cukier brązowy – 150 g;

Jajka – 2 sztuki;

Mąka – 150 g;

Sól – szczypta;

Polewa:

Czekolada gorzka – 100 g;

Masło – 1 łyżka;

Płatki migdałowe (opcjonalnie).

Babeczki czekoladowe z powidłami śliwkowymi – wykonanie:

W kąpieli wodnej topimy 125 g masła wraz z tabliczką gorzkiej czekolady. Mieszamy masę łyżką, żeby była jednolita. Następnie dodajemy do niej powidła śliwkowe, cukier, szczyptę soli oraz jajka. Całość starannie łączymy rózgową trzepaczką. Na koniec dodajemy stopniowo mąkę, cały czas mieszając. Przekładamy ciasto do foremek.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C, babeczki pieczemy 25-30 minut.

Gdy babeczki są gotowe i trochę przestygną, przygotowujemy polewę. Topimy w kąpieli wodnej druga tabliczkę czekolady wraz z łyżką masła i dekorujemy nią nasze babeczki. Na koniec możemy posypać je płatkami migdałowymi, albo ozdobić w inny, ulubiony sposób.

Ja powtykałam w babeczki goździki, bo miałam ochotę na bardziej ukwiecony stół. Goździki uszły z życiem i po zjedzeniu babeczek wylądowały w wodzie 😉

Smacznego!

Ala