Babeczki dyniowe z białą czekoladą

Babeczki dyniowe z białą czekoladą

Ze ściągniętej przez mojego męża do domu dyniowej kolekcji, pierwsza pod nóż poszła dynia Hokkaido. Uwielbiam jej intensywny kolor oraz dużą miąższość. Z przygotowanego dzień wcześniej puree zrobiłam przepyszne babeczki dyniowe. Spodobał mi się przepis Jamiego Olivera na tenże wypiek. Dokonałam w nim niewielkich zmian – zamieniłam oliwę na masło, zredukowałam o ponad połowę ilość cukru, zwiększyłam odrobinę ilość mąki oraz zrobiłam polewę na bazie białej czekolady.

Babeczki są pyszne, wilgotne, a ich słodkość trafia idealnie w moje upodobania. Chyba w przyszłym tygodniu popełnię je ponownie 😉

babeczki dyniowe 1

babeczki dyniowe 2

babeczki dyniowe 3

babeczki dyniowe 4

babeczki dyniowe 5

Przepis na babeczki dyniowe z białą czekoladą – składniki:

  • Puree z dyni – 450 ml (ja użyłam dyni Hokkaido);
  • Cukier – 150 g (użyłam jasnego cukru Demerara, ale może też być zwykły cukier);
  • Masło – 170 g;
  • Mąka pszenna – 350 g;
  • Mielone orzechy laskowe – 100 g;
  • Jajka – 4 sztuki;
  • Cynamon – 2 łyżeczki;
  • Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki;
  • Sól – szczypta.

Polewa:

  • Biała czekolada – 200 g;
  • Masło – 1 łyżka;
  • Skórka otarta z 2 cytryn.

Jak zrobić babeczki dyniowe z białą czekoladą:

Sól wsypujemy do miski, dokładamy puree z dyni (puree przygotowujemy następująco – dynię kroimy na pół, usuwamy pestki. Każdą połówkę kroimy następnie na mniejsze cząstki, układamy na blasze wyłożonej papierem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, aż miąższ będzie miękki. Po wyjęciu dyni zdejmujemy miąższ ze skórki łyżką, rozdrabniamy go blenderem).

Wracamy do przepisu na babeczki. Masło topimy, gdy odrobinę przestygnie dodajemy je do dyniowego puree, całość mieszamy lub miksujemy. Następnie dodajemy cukier i jajka cały czas mieszając/miksując. Przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i cynamonem, dodajemy ją partiami do ciasta. Na sam koniec wsypujemy mielone lub krojone orzechy, całość mieszamy.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C, gniazda w muffinkowej blaszce wykładamy papilotkami, napełniamy ciastem. Babeczki pieczemy około 25 minut (podanych proporcji wyszło mi 20 babeczek).

Gdy babeczki przestygną, zabieramy się za polewę z białej czekolady i za skórkę z cytryny. Cytryny szorujemy i zalewamy wrzątkiem. Po sparzeniu owoce osuszamy i ocieramy na tarce skórkę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę z dodatkiem łyżki masła. Gdy czekoladowa masa jest płynna i jednolita, smarujemy nią babeczki, a następnie posypujemy skórką cytrynową.

Polecam babeczki, są naprawdę super!

Uwagi:

Dokładniejsze wskazówki na temat przygotowanie puree dyniowego znajdziecie tu: http://bezmiksera.pl/puree-z-dyni/

Smacznego!

Ala


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *