Babeczki na świeta

Babeczki świąteczne z żurawiną

Czas biegnie jak szalony, już za miesiąc Boże Narodzenie będzie w pełnym rozkwicie. Czas więc, by i mój blog kulinarny zaczął roztaczać  świąteczne klimaty.

Sama nie wiem, czy rozpoczynam już etap przedporodowego wyciszenia, czy tak skutecznie manipulują mną sklepy z wystawionymi od miesiąca świątecznymi akcesoriami, ale bardzo mi się chce już ciszy, płonących świeczek, zapachu cynamonu i choinki. Przede mną Wigilia, którą będę przygotowywała z dużym brzuchem. Śmieję się, że mam już wprawę, bo pierwsze zupełnie samodzielne święta Bożego Narodzenia przygotowywałam na 2 tygodnie przed porodem. I było dwanaście tradycyjnych potraw, które od zawsze pojawiały się w naszych rodzinnych domach, oby i tym razem kondycja dopisywała.

Dzisiaj, na dobry początek wstawiam przepis na babeczki świąteczne z żurawiną i polewą z białej czekolady. Już sam zapach dobiegający z piekarnika otulił mnie bożonarodzeniowym klimatem.

Babeczki świąteczne 1

Babeczki świąteczne 2

babeczki świąteczne

babeczki świąteczne 3

babeczki świąteczne 4

Babeczki świąteczne z żurawiną – składniki (wyszło mi z tych proporcji 16 babeczek):

Mąka pszenna – 500 g;

Cukier brązowy – 250 g

Przyprawa do piernika – 3 łyżki;

Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki;

Soda – 2 łyżeczki;

Sól – szczypta;

Masło – 200 g;

Jajka – 5 sztuk;

Jogurt naturalny – 5 pełnych łyżek;

Żurawina suszona – 80 g;

Biała czekolada – 200 g.

Babeczki świąteczne z żurawiną – wykonanie:

Topimy masło, odstawiamy do przestudzenia. W tym czasie w jednej misce mieszamy przesianą mąkę, cukier, przyprawę do piernika, sodę, proszek do pieczenia oraz sól. W drugiej misce przy pomocy rózgi kuchennej rozbijamy jajka i dodajemy do nich jogurt. Jajka z jogurtem wlewamy do miski z sypkimi składnikami, całość mieszamy, następnie dodajemy stopione i przestudzone masło starannie łącząc łyżką wszystkie składniki na jednolite ciasto. Na koniec wsypujemy suszoną żurawinę, całość mieszamy żeby żurawina była równomiernie rozmieszczona w masie ciasta.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C, gniazda w muffinowej blaszce wykładamy papilotkami, napełniamy je ciastem do 2/3 wysokości. Babeczki pieczemy około 30 minut.

Kiedy babeczki wystygną, w kąpieli wodnej topimy białą czekoladę i smarujemy nią nasze muffiny. Ja dodatkowo posypałam je cynamonem.

Smacznego!

Ala