Babeczki z kremem jagodowym

Babeczki z kremem jagodowym

Składniki:

Babeczki (10 sztuk):

  • Woda – 150 ml;
  • Jajka – 3 sztuki;
  • Masło – 100 g;
  • Cukier biały – 160 g;
  • Maka pszenna tortowa – 230 g;
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka;
  • Sól – szczypta.

Krem jagodowy budyniowy:

  • Mascarpone – 350 g;
  • Budyń śmietankowy lub waniliowy duży bez cukru (na 3/4 litra mleka) – 1 opakowanie;
  • Mleko tłuste – 500 ml;
  • Cukier puder – 3 łyżki do budyniu + cukier puder do dosłodzenia kremu zgodnie z upodobaniami (u mnie 2 łyżki);
  • Jagody – 2/3 szklanki o pojemności 250 ml.

Przepis na babeczki z kremem jagodowym:

  • Masło topimy i odstawiamy do przestygnięcia, mąkę przesiewamy wraz z proszkiem.
  • Rózgą kuchenną rozbijamy w misce 3 jajka, dolewamy do nich wodę w temperaturze pokojowej oraz stopione masło – mieszamy rózgą.
  • W drugiej misce mieszamy przesianą mąkę z proszkiem oraz cukrem i szczyptą soli.
  • Składniki płynne wlewamy do sypkich – całość mieszamy rózgą kuchenną aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Ciasto nakładamy do foremek (do 2/3 wysokości).
  • Babeczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez około 30 minut (powinny się zezłocić).
  • Po upieczeniu odstawiamy je do całkowitego wystygnięcia.
  • W czasie, gdy babeczki stygną zabieramy się za krem jagodowy.
  • Jagody dokładnie płuczemy i wysypujemy na ręcznik kuchenny, w celu osuszenia.
  • Gotujemy budyń waniliowy/śmietankowy w 0,5 litra mleka (Zagotowujemy 300 ml mleka, w pozostałych 200 ml rozprowadzamy proszek budyniowy i 3 łyżki cukru pudru. Zimne mleko z proszkiem budyniowym i cukrem wlewamy do gorącego mleka, całość powoli podgrzewamy mieszając, aż budyń zacznie gęstnieć).
  • Gotowy budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia, wyjmujemy z lodówki mascarpone, żeby się w tym czasie ogrzało w temperaturze pokojowej.
  • Wystudzony budyń mieszamy wraz z mascarpone i 2 łyżkami cukru pudru, następnie dodajemy jagody i całość jeszcze chwilę łączymy.
  • Jeśli krem wydaje nam się za mało słodki – dosypujemy cukier puder i chwilę mieszamy w celu jego rozprowadzenia.
  • Gotowy krem schładzamy przez godzinę w lodówce.
  • Kem nakładamy na babeczki za pomocą rękawa cukierniczego.
  • Całość możemy przed podaniem schłodzić w lodówce przez 30 minut.

 

Smacznego!

Ala