Składniki:
Babeczki (10 sztuk):
- Woda – 150 ml;
- Jajka – 3 sztuki;
- Masło – 100 g;
- Cukier biały – 160 g;
- Maka pszenna tortowa – 230 g;
- Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka;
- Sól – szczypta.
Krem jagodowy budyniowy:
- Mascarpone – 350 g;
- Budyń śmietankowy lub waniliowy duży bez cukru (na 3/4 litra mleka) – 1 opakowanie;
- Mleko tłuste – 500 ml;
- Cukier puder – 3 łyżki do budyniu + cukier puder do dosłodzenia kremu zgodnie z upodobaniami (u mnie 2 łyżki);
- Jagody – 2/3 szklanki o pojemności 250 ml.
Przepis na babeczki z kremem jagodowym:
- Masło topimy i odstawiamy do przestygnięcia, mąkę przesiewamy wraz z proszkiem.
- Rózgą kuchenną rozbijamy w misce 3 jajka, dolewamy do nich wodę w temperaturze pokojowej oraz stopione masło – mieszamy rózgą.
- W drugiej misce mieszamy przesianą mąkę z proszkiem oraz cukrem i szczyptą soli.
- Składniki płynne wlewamy do sypkich – całość mieszamy rózgą kuchenną aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Ciasto nakładamy do foremek (do 2/3 wysokości).
- Babeczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez około 30 minut (powinny się zezłocić).
- Po upieczeniu odstawiamy je do całkowitego wystygnięcia.
- W czasie, gdy babeczki stygną zabieramy się za krem jagodowy.
- Jagody dokładnie płuczemy i wysypujemy na ręcznik kuchenny, w celu osuszenia.
- Gotujemy budyń waniliowy/śmietankowy w 0,5 litra mleka (Zagotowujemy 300 ml mleka, w pozostałych 200 ml rozprowadzamy proszek budyniowy i 3 łyżki cukru pudru. Zimne mleko z proszkiem budyniowym i cukrem wlewamy do gorącego mleka, całość powoli podgrzewamy mieszając, aż budyń zacznie gęstnieć).
- Gotowy budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia, wyjmujemy z lodówki mascarpone, żeby się w tym czasie ogrzało w temperaturze pokojowej.
- Wystudzony budyń mieszamy wraz z mascarpone i 2 łyżkami cukru pudru, następnie dodajemy jagody i całość jeszcze chwilę łączymy.
- Jeśli krem wydaje nam się za mało słodki – dosypujemy cukier puder i chwilę mieszamy w celu jego rozprowadzenia.
- Gotowy krem schładzamy przez godzinę w lodówce.
- Kem nakładamy na babeczki za pomocą rękawa cukierniczego.
- Całość możemy przed podaniem schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Smacznego!
Ala