muffinki z truskawkami

Babeczki z truskawkami

Truskawki myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki. Masło topimy i odstawiamy do przestudzenia. W misce łączymy sypkie składniki: mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia, sól, cynamon, zmielone migdały. Sypkie produkty dokładnie mieszamy łyżką.  Do drugiej miski wlewamy mleko, stopione masło i wbijamy jajka – rozbijamy całość rózgą kuchenną. Mokre składniki wlewamy do sypkich – mieszamy ciasto łyżką. Na koniec dodajemy do ciasta miąższ z 1/2 laski wanilii.

Formę do muffinek (12 gniazd o średnicy dna ok. 5 cm) wykładamy papilotkami i nakładamy do nich ciasto. Na wierzchu każdej babeczki układamy ćwiartki truskawek, kilka płatków migdałowych, całość posypujemy brązowym cukrem.

Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 25 minut.

Uwagi:

Opierałam się na przepisie z książki Katie Quinn Davis „What Katie ate”.

Przepisy z truskawkami:

Dżem słodzony miodem
Domowy dżem truskawkowy z tymiankiem

 

knedelki
Domowe knedle z truskawkami

 

Naleśniki
Naleśniki z truskawkami i twarogiem

 

biszkopt z truskawkami
Biszkopt z truskawkami i cukrem pudrem

 

Sałatka z pomdorków
Sałatka z pomidorków i truskawek

 

Chłodnik truskawkowo kokosowy na lato
Chłodnik truskawkowo kokosowy z makaronem orzo

Smacznego!

Ala


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *