Babka ajerkoniakowa

Babka ajerkoniakowa

Babka ajerkoniakowa – składniki:

(na formę 1,5 litra)

  • Masło – 375 g;
  • Cukier drobny do wypieków – 150 g;
  • Mąka pszenna tortowa – 200 g;
  • Mąka ziemniaczana – 200 g;
  • Ajerkoniak – 200 ml;
  • Jajka – 6 sztuk;
  • Proszek do pieczenia – 3 płaskie łyżeczki;
  • Gorzka czekolada – 100 g;
  • Sól – szczypta.
  • Cukier puder na lukier lub czekolada na polewę – opcjonalnie.

Babka ajerkoniakowa – wykonanie:

Wszystkie składniki niezbędne do upieczenia babki powinny być w temperaturze pokojowej.

Przesiewamy do miski oba rodzaje mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Oddzielamy żółtka od białek, czekoladę ścieramy na tarce (na drobnych oczkach).

Ucieramy masło z żółtkami na puszysty krem, następnie wciąż ucierając dodajemy porcjami ajerkoniak. Kolejnym etapem jest dodanie przesianej mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Mąkę dodajemy po 3-4 łyżki, wszystko starannie rozcierając. Po wrobieniu całej mąki i uzyskaniu jednolitego ciasta wsypujemy potartą czekoladę, całość ucieramy tylko na tyle, żeby czekolada była równomiernie rozłożona w masie ciasta. Na samym końcu ubijamy białka wraz z szczyptą soli na sztywną pianę i łączymy ją z ciastem. Formę do babki smarujemy masłem, przelewamy ciasto.

Babkę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C do tak zwanego suchego patyczka (około godziny). Babkę wyjmujemy z formy gdy jest jeszcze ciepła, ale nie gorąca!

Jeśli mamy ochotę, posypujemy babkę cukrem pudrem, lukrujemy albo dekorujemy polewą czekoladową.

Przepisy z ajerkoniakiem:

Tarta ajerkoniakowa

 

Ajerkoniak vel advocat
Ajerkoniak – likier jajeczny

 

Pączki z ajerkoniakiem
Pączki ajerkoniakowe

Smacznego!

Ala


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *