Łatwa babka cytrynowa

Babka cytrynowa prosta

Przepis na babkę cytrynową – składniki:

  • Masło – 250 g + do wysmarowania formy;
  • Cukier biały drobny – 280 g;
  • Mąka ziemniaczana – 280 g;
  • Mąka pszenna – 100 g;
  • Proszek do pieczenia – 3 płaskie łyżeczki;
  • Jajka – 5 sztuk;
  • Sok z 1 średniej cytryny;
  • Sól – szczypta;
  • Mąka pszenna lub zmielone biszkopty do wysypania formy;
  • Cukier puder – do oprószenia babki.

Babka cytrynowa – przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. W rondelku topimy masło, kiedy będzie już płynne wsypujemy cukier, wlewamy sok z cytryny. Całość pomału podgrzewamy i mieszamy aż do rozpuszczenia cukru. Odstawiamy do przestygnięcia.

Do miski przesiewamy oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia. Jajka rozbijamy rózgą kuchenną. Do miski z mąką wlewamy roztopione masło z sokiem cytrynowym i cukrem, wlewamy również rozmącone jajka. Ciasto mieszamy łyżką lub rózgą kuchenną aż do połączenia składników.

Formę do babki natłuszczamy, obsypujemy mąką pszenną lub zmielonymi na proszek biszkoptami. Do formy wlewamy ciasto, uderzamy kilka razy formą o blat, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza.

Babkę pieczemy około 30 minut (stopień upieczenia koniecznie należy sprawdzić patyczkiem, czas pieczenia może różnić się w zależności od piekarnik, kształtu formy i materiału, z którego forma jest zrobiona).

Babkę wyjmuję z formy, gdy ta jest jeszcze gorąca. Jeszcze ciepłą oprószamy cukrem pudrem.

Uwagi:

Babkę piekłam w formie o pojemności 1,5 litra.

Przepisy na babki:

baba drożdżowa
Babka czekoladowa na drożdżach

 

Babka drożdżowa z szafranem
Babka drożdżowa szafranowa

 

Babka z kremem Nutella
Babka z Nutellą

 

Babka ajerkoniakowa
Babka z ajerkoniakiem

 

Babka piaskowa
Babka piaskowa

 

Smacznego!

Ala


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *