Babka z czekoladą i powidłami

Babka czekoladowa z powidłami

Wykonanie:

Czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do miski przesiewamy mąkę z sodą i kakao, dodajemy łyżeczkę kawy – sypkie składniki mieszamy.

Masło ucieramy z cukrem pudrem i szczyptą soli na puszystą masę. Nie przestając ucierać dodajemy do masła z cukrem kolejno – powidła, stopioną czekoladę, dwa jajka. Masa nie będzie jednolita, ale zwiąże się po stopniowym dodaniu sypkich składników, które oczywiście starannie ucieramy. Ciasto na babkę będzie gęste, pod koniec dodawania sypkich składników należy wlewać porcjami mleko.

Formę do babki smarujemy masłem i przekładamy do niej ciasto. Babkę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez pierwsze 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni C i pieczemy ciasto jeszcze 40 minut (stan upieczenia sprawdzamy patyczkiem).

Ciepłą babkę wyjmujemy z formy i oprószamy ją cukrem pudrem, można ją też polukrować lub oblać stopioną czekoladą.

Przepis na babkę:

Łatwa babka cytrynowa
Babka cytrynowa

 

Babka z kremem Nutella
Babka z Nutellą

 

Babka gugelhupf
Gugelhupf – babka drożdżowa z bakaliami

 

Babka ajerkoniakowa
Babka z ajerkoniakiem

 

Babka piaskowa
Babka piaskowa

Smacznego!

Ala

 

 

 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *