Babka piaskowa

Babka piaskowa – składniki (na 1,5 litrową formę do babki):

  • Masło – 250 g;
  • Cukier – 450 g;
  • Jaja – 6 sztuk;
  • Mąka ziemniaczana – 450 g;
  • Mąka tortowa – 70 g;
  • Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki;
  • Olej – 3 łyżki;
  • Ocet spirytusowy – 1 łyżka;
  • Sól – szczypta.

Babka piaskowa – wykonanie:

Lepiej od razu się przyznam, że jestem wielbicielką odcisków na dłoniach powstałych podczas ucierania ciasta w makutrze. Uwielbiam dźwięk rozcieranego drewnianą kulą cukru z masłem. Wszystkie ciasta ucierane, ucieram własnoręcznie w bolesławskiej makutrze.

Do makutry wsypujemy szczyptę soli, dodajemy masło i połowę cukru, a następnie dokładnie wszystko ucieramy. Gdy masa staje się gładka wsypujemy stopniowo pozostały cukier, ciągle ucierając. Następne w kolejności są jajka, które wbijam po dwa energicznie rozcierając. Przesiewamy przez sitko kartoflankę, mąkę tortową i proszek do pieczenia. Stopniowo dodajemy po kilka łyżek mieszanki mącznej do ucieranego ciasta. Na sam koniec wkręcamy olej i ocet.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C, formę do babki smarujemy masłem i osypujemy mąką, a następnie przelewamy równomiernie ciasto.

babka piaskowa 2
Babka piaskowa przed upieczeniem

Babkę piekę w 180 stopniach przez pierwsze 20 minut, a następnie obniżam temperaturę do 160 stopni i piekę kolejne 50 minut. Do sprawdzania stopnia upieczenia naszego ciasta polecam nieśmiertelny drewniany patyczek 🙂

babka piaskowa 3
Babka piaskowa z lukrem

Przepis na babkę:

Babka z Nutellą
Babka z kremem Nutellą

 

Babka cytrynowa szybka
Babka cytrynowa

 

Czekoladowa babka drożdżowa
Babka drożdżowa czekoladowa

 

babka marmurkowa
Babka dwukolorowa

 

Babka z kremem
Babka z kremem kawowym

 

Smacznego!

Ala