Babka wawrzynowa

Babka z liśćmi laurowymi i glazurą pomarańczową

Wykonanie:

W rondelku topimy masło. Po zdjęciu masła z ognia dodajemy 3 listki laurowe i odstawiamy całość na godzinę, żeby masło nabrało aromatu.

W misce łączymy suche składniki – mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia. Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy kwaśną śmietanę oraz skórkę otartą z pomarańczy – mieszamy wszystko rózgą kuchenną. Masło ponownie podgrzewamy i  kiedy tylko znów stanie się płynne, wyjmujemy z niego listki laurowe.

Masło wlewamy do masy jajecznej i mieszamy do połączenia składników. Następnie płynne składniki przelewamy do miski z suchymi i łopatką lub łyżką wszystko łączymy, aż konsystencja będzie gładka.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Ścianki keksówki smarujemy masłem, dno wykładamy pergaminem do pieczenia. Siedem pozostałych nam listków laurowych smarujemy z jednej strony masłem i przyklejamy do pergaminu wyściełającego dno foremki. Wlewamy ciasto. Babkę pieczemy aż wbity w środek ciasta patyczek będzie suchy. W książce podany czas pieczenia to 45 minut, ja piekłam babkę 65 minut.

Babkę wyjmujemy z piekarnika i po mniej więcej kwadransie wyjmujemy z formy do całkowitego ostudzenia. Przygotowujemy glazurę pomarańczową – podgrzewamy sok z pomarańczy, dodajemy do niego cukier puder i likier pomarańczowy – starannie łączymy i polewamy ciasto.

Przepisy na Wielkanoc:

sernik waniliowy z solonym karmelem
Sernik waniliowy ze bitą śmietaną i karmelem

 

Sernik na zimno z domową frużeliną
Sernik na zimno z frużeliną wiśniową

 

Sernik krakowski na kruchym spodzie
Sernik krakowski

 

Mazurek zagniatany ze śmietaną
Szybki mazurek zagniatany

 

Babka z kremem
Babka z kremem kawowym

 

Smacznego!

Ala

 

 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *