Babka z kremem Nutella

Babka z Nutellą

Babka z Nutellą – składniki:

  • Masło – 300 g;
  • Cukier biały (drobny lub puder) – 300 g;
  • Jajka – 6 sztuk:
  • Mąka tortowa – 400 g;
  • Proszek do pieczenia – 3 płaskie łyżeczki;
  • Nutella – 250 g;
  • Sól – szczypta;

Dodatkowo:

  • Masło do wysmarowania formy;
  • Bułka tarta lub zmielone na proszek biszkopty – do wysypania formy;
  • Czekolada gorzka – 100 g – do polania babki.

Przepis na babkę z Nutellą:

Wszystkie składniki niezbędne do babki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia.

Masło ucieramy z cukrem i szczyptą soli na gładki krem. Nie przerywając ucierania dodajemy stopniowo Nutellę, a następnie kolejne jajka. Na końcu dodajemy przesianą z proszkiem mąkę – jednorazowo po 2-3 łyżki i starannie ucieramy całość.

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni C. Formę do babki (użyłam 1,5 litrowej) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub zmielonymi biszkoptami. Formę przewracamy do góry dnem i wysypujemy nadmiar bułki/mielonych biszkoptów. Do formy przekładamy ciasto.

Babkę pieczemy do momentu, aż wbity w okolicy jej środka patyczek będzie suchy (nie będzie na nim osadzonego surowego ciasta) – mi to zajęło około 60 minut.

Jeszcze ciepłą babkę wyjmujemy z formy, przed podaniem polewamy ją stopioną gorzką czekoladą.

 

Źródło przepisu:

„Kuchnia – magazyn dla smakoszy”; kwiecień 1999.

Przepis na babkę:

Babka marmurkowa
Babka wielkanocna marmurkowa

 

Babka gugelhupf
Gugelhupf

 

Babka gotowana
Babka gotowana

 

Babka ajerkoniakowa
Babka z ajerkoniakiem

 

Babka włoska z kremem kawowym
Babka włoska

Smacznego!

Ala


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *