Przepis na bezy czekoladowe (składniki):
- Białka z jaj w rozmiarze L – 6 sztuk;
- Cukier puder – 380 g;
- Sok z 1 średniej cytryny;
- Gorzka czekolada – 100 g;
- Oblaty – można pominąć.
Jak zrobić bezy czekoladowe:
- Surowe białka przelewamy do miski, dodajemy do nich cukier i sok z cytryny – mieszamy.
- Miskę z białkami stawiamy na garnku z gotującą się wodą (dno miski nie może dotykać powierzchni wody) i całość ubijamy energicznie do momentu aż cukier się rozpuści, a piana zgęstnieje.
- Zgodnie z przepisem piana powinna osiągnąć temperaturę 65 stopni C (ja jednak robiłam to „na oko”, nie mam termometru cukierniczego).
- Następnie zestawiamy miskę z garnka i ubijamy dalej aż piana wystygnie (ja ubijałam ręcznie, w przepisie polecają ubijać pianę do momentu wystygnięcia mikserem na najwyższych obrotach).
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i przelewamy ją do masy bezowej i delikatnie mieszamy łyżką, żeby w białej masie powstały ciemne paski.
- Blachy do pieczenia wykładamy pergaminem i przy pomocy rękawa cukierniczego lub łyżeczką nakładamy masę tworząc beziki. Ja nakładałam masę bezową na małe oblaty, ale nie jest to konieczne, można nakładać ją bezpośrednio na papier.
- Bezy suszymy w piekarniku nagrzanym do 120 stopni C, przez około 70 minut. Czas suszenia zależy od wielkości bezików i od tego jakie lubicie – suche, czy wilgotne i lepkie w środku. Najlepiej wyjąć jednego bezika po godzinie suszenia i skosztować, jeśli dla Was za miękki, pozostałe suszycie dalej.
Smacznego!
Ala
Literatura:
E. Maranik: „Czekolada. Domowe pralinki, ciasteczka i inne słodkości”; Grupa Wydawnicza Foksal; Warszawa 2014.