Bigos ze śliwkami

Bigos tradycyjny

Przygotowanie:

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w niewielką kostkę, solimy. Kapustę kiszoną przekładamy do garnka. Kapustę surową kroimy na pół lub ćwiartki i szatkujemy. Dokładamy ją do kapusty kiszonej, podlewamy wodą, dodajemy łyżeczkę soli, mieszamy i zaczynamy dusić pod przykryciem.

Na patelni rozgrzewamy olej i na dobrze rozgrzanym tłuszczu obsmażamy kawałki mięsa. Kolejne partie obsmażonego mięsa dodajemy do kapusty – mieszamy za każdym razem i ewentualnie dolewamy wodę jeśli wchłonęła ją kapusta.

Cebule obieramy, kroimy w półplasterki – smażymy aż stanie się delikatnie złota. Kiełbasę wędzoną kroimy w plasterki i również podsmażamy. Kiełbasę wraz z cebulą przekładamy do garnka – mieszamy.

Do bigosu wrzucamy suszone śliwki, suszone grzyby, 4 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, 8 ziarenek czarnego pieprzu – mieszamy i dolewamy wodę jeśli potrzeba. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy.

Całość dusimy pod przykryciem aż kapusta i mięso będą miękkie, doprawiamy do smaku. Bigos zostawiamy do wystudzenia, przed podaniem podgrzewamy.

Smacznego!

Ala

Przepisy na zimę:

Tarta czekoladowa z dżemem porzeczkowym
Tarta czekoladowa

 

zupa z kaszą
Domowy krupnik

 

Herbata cytrusowo cynamonowa
Herbata rozgrzewająca z cytrusami

 

Roladki nadziewane figami i krówkami
Roladki figowo-pomarańczowe

 

Babka z czekoladą i powidłami
Babka z czekoladą E. Wedel

 


1 thought on “Bigos tradycyjny”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *