Kulinaria

Blog

Naleśniki z kakao – jak je przygotować?

Naleśniki z kakao – jak je przygotować?

Naleśniki z kakao – jak je przygotować? Pyszne i popularne. Jemy na śniadanie, ale także jako obiad czy deser. Mowa oczywiście o naleśnikach. To smaczne danie można przygotować z mnóstwem różnych dodatków. Jak jednak sprawić, by wyszły idealne z dodatkiem kakao? Niezbędne składniki Do przygotowania […]

Przepis na ciasteczka ślimaczki

Przepis na ciasteczka ślimaczki

Przepis na ciasteczka ślimaczki Najbardziej pożądanym deserem stały się u nas wszelkiego rodzaju ciasteczka. Talerz z pysznościami ląduje na tarasie, a dzieci dokonują bardziej lub mniej sprawiedliwego podziału łupu i zajadają go biegając między sosnami. Tradycją weekendową córek stało się już przeglądanie moich kulinarnych książek […]

Przepis na szarlotkę w chlebie

Przepis na szarlotkę w chlebie

Przepis na szarlotkę w chlebie

Znalazłam u mojej mamy starą książeczkę Macieja Halbańskiego „Domowa kuchnia francuska”, a tam pyszności bez liku. Na pierwszy rzut poszła szarlotka w chlebie, i od razu skradła nasze serca i podniebienia. Pyszne danie, według mnie najlepiej pasuje do nieśpiesznego śniadania. Teraz gdy dni są ciepłe i słoneczne, a rozgrzane deski tarasowe pachną wakacjami, taka szarlotka do porannej kawy to strzał w dziesiątkę.

Do przygotowania tego dania użyłam chleba tostowego, ale równie dobrze może być inne pszenne pieczywo – bułka wrocławska, chałka, czerstwa babka drożdżowa.

Jak wybrać odpowiedni sprzęt gastronomiczny

Jak wybrać odpowiedni sprzęt gastronomiczny

Jak wybrać odpowiedni sprzęt gastronomiczny? Każda osoba zajmująca się działalnością związaną z gastronomią powinna zdawać sobie sprawę z tego, że dobrej jakości sprzęt gastronomiczny to podstawa. Jak odpowiednio podejść do zagadnienia wyboru odpowiednich rozwiązań i na co koniecznie zwrócić uwagę? Na te pytania znajdziesz odpowiedź […]

Przepis na babkę z liśćmi laurowymi

Przepis na babkę z liśćmi laurowymi

Przepis na babkę z liśćmi laurowymi Jakiś czas temu udało mi się poświęcić trochę czasu na poszukiwania nowych przepisów na Wielkanoc. I tak babka z liśćmi laurowymi znalazła się na pierwszym miejscu wśród przepisów do wypróbowania. Znalazłam ją w książce „Moja kuchnia w Paryżu” Davida […]

Przepis na drożdżówki z budyniem

Przepis na drożdżówki z budyniem

Przepis na drożdżówki z budyniem

Zrobiłam dziś niespodziankę dzieciom i w czasie ich szalonej zabawy upiekłam drożdżówki z budyniem. Skoro z dwunastu drożdżówek zostały dwie, wypiek mogę uznać za udany. Do drożdżówek można przygotować budyń w ulubionym smaku, ja postawiłam na klasykę i użyłam budyniu śmietankowego. Trzeba jedynie pamiętać, żeby do budyniu użyć mniej mleka, bo powinien mieć trochę gęstszą konsystencję. Przepis na drożdżówki z budyniem jest niemal identyczny jak na domowe drożdżówki z kruszonką.

Przepis na róże karnawałowe

Przepis na róże karnawałowe

Przepis na róże karnawałowe W miniony weekend córki namówiły mnie na róże karnawałowe. Stałam więc grzecznie przy blacie kuchennym, wałkowałam, wykrawałam, nacinałam, sklejałam, smażyłam, pudrowałam. Tak, do zwolenników tych ciastek należą zapewne w dużej przewadze przedstawicielki płci pięknej (i to te nieletnie). Róże są pracochłonne, […]

Jak nauczyć się piec wspaniałe ciasta

Jak nauczyć się piec wspaniałe ciasta

Jak nauczyć się piec wspaniałe ciasta? Wiele osób sądzi, że jednym z najtrudniejszych elementów sztuki kulinarnej jest pieczenie ciast. Właśnie z tego powodu tak wielu z nas, po kilku nieudanych próbach z przygotowywaniem domowych wypieków, poddaje się i kupuje gotowe ciasta w pobliskiej cukierni. Domowe […]

Sposób na idealne placki ziemniaczane

Sposób na idealne placki ziemniaczane

Sposób na idealne placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane to prosta w przygotowaniu, uniwersalna, sycąca potrawa, która równie dobrze sprawdzi się w roli dania głównego, co dodatku, na przykład do gulaszu czy łososia lub innej ryby. Serwuje się je zarówno w wersji na słono – z dodatkiem mięsa, sosu grzybowego lub śmietany, jak i na słodko – z dodatkiem cukru lub smażonych owoców. Co jeszcze warto wiedzieć na ich temat?

Placki ziemniaczane to prosta w przygotowaniu, uniwersalna, sycąca potrawa, która równie dobrze sprawdzi się w roli dania głównego, co dodatku, na przykład do gulaszu czy łososia lub innej ryby. Serwuje się je zarówno w wersji na słono – z dodatkiem mięsa, sosu grzybowego lub śmietany, jak i na słodko – z dodatkiem cukru lub smażonych owoców. Co jeszcze warto wiedzieć na ich temat?

Bazowy przepis na placki ziemniaczane

W podstawowej wersji, do przyrządzenia placków ziemniaczanych potrzebne nam będą:
• 1,5 kilograma ziemniaków,
• 5 łyżek mąki,
• 2 jajka,
• szczypta soli.

Najlepiej sprawdzą się tutaj ziemniaki mączyste, o wysokiej zawartości skrobi. Jak to sprawdzić? Wystarczy, że rozetniemy warzywo na pół, potrzemy połówki w miejscu przecięcia i sprawdzimy czy puszcza sok. Jeżeli tak – wybraliśmy odpowiedni gatunek.

By placki ziemniaczane nie ciemniały, do startych ziemniaków można dodać startą marchewkę lub sok marchwiowy. Sprawią one, że masa zachowa swój naturalny kolor nawet przez kilka godzin.
Pierwszy etap to obranie ziemniaków, wypłukanie ich i starcie na tarce o małych oczkach. Następnie odciskamy je z soku i mieszamy z pozostałymi składnikami. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wykładamy po łyżce masy. Smażymy na złoty kolor z dwóch stron.

Chcąc uzyskać placek ziemniaczany o odpowiedniej grubości, wykładając masę, należy wyrównać ją na płaski, niezbyt gruby placek. Do tego celu można posłużyć się grzbietem łyżki lub łopatką.
Podczas smażenia placków, pozostała masa ziemniaczana znajdująca się w misce będzie puszczać sos, którego należy się pozbyć przed wyłożeniem kolejnej porcji na patelnię. Dzięki temu placki ziemniaczane równomiernie się usmażą, a tłuszcz nie będzie strzelał, utrudniając nam przygotowywanie posiłku.

Wariacje na temat placków ziemniaczanych i sprawdzone przepisy znajdziesz tutaj: https://www.przepisy.pl/przepisy/dania-i-przekaski/dania-maczne/placki/placki-ziemniaczane

Problemy, z którymi borykamy się najczęściej przygotowując placki ziemniaczane
• Przywieranie ich do patelni – placki przywierają wówczas, gdy na patelni znajduje się zbyt mała ilość tłuszczu. Najlepiej umieścić na niej taką ilość oleju, która będzie dwukrotnie grubsza niż grubość jednego placka. Nie bez znaczenia jest także patelnia, na której przyrządzamy danie – warto postawić tu na ceramiczną lub teflonową. Zaopatrzyć należy się także w cienką łopatkę, która pozwoli na łatwe podważenie placka nawet wówczas, gdy przywrze do naczynia.

• Zbyt tłuste placki – kluczem do sukcesu idealnych placków ziemniaczanych jest odpowiednia temperatura oleju. Należy go wlać na patelnię i odczekać kilka minut tak, by dobrze się rozgrzał. Gdy temperatura będzie zbyt niska, placki nie zaczną się smażyć, lecz wchłaniać tłuszcz. Należy także pamiętać, że każda ich porcja położona na patelnie sprawia, że tłuszcz zaczyna się ochładzać. W związku z tym, po usmażeniu jednej partii placków, należy ponownie dobrze rozgrzać olej.

• Zbyt mała chrupkość – by placki ziemniaczane były chrupkie, masę należy wykładać w odstępach tak, by mogła się równomiernie ścinać.

Przepis na pączki twarogowe

Przepis na pączki twarogowe

Przepis na pączki twarogowe Karnawał w pełnym rozkwicie, a ja nie miałam do tej pory ani czasu ani weny na przygotowanie typowych karnawałowych słodkości. Wreszcie nastąpiło przełamanie. Usmażyłam dziś pączki twarogowe, jakich nigdy wcześniej nie przygotowywałam. Przepis znalazłam w książce „Wilno. Rodzinna historia smaków”. Pączki […]