Blog

Pomiędzy urodzinami a narodzinami

Pomiędzy urodzinami a narodzinami

Pomiędzy urodzinami a narodzinami Minął festiwal urodzinowy naszych dzieci. Jest to dość męczące, bo nie zdążę jeszcze otrząsnąć się z bożonarodzeniowych trudów kulinarnych, a już muszę startować do robienia tortów. Trzy torty w ciągu 38 dni to trochę dużo jak na moją cierpliwość, nie mówiąc […]

Sposób na kaczkę

Sposób na kaczkę

Sposób na kaczkę Drób króluje w naszej kuchni od dawna i obok wieprzowiny jest najczęściej spożywanym przez Polaków mięsem. Dziś problemem nie jest znalezienie w sklepie różnych rodzajów drobiu, a o ile jeszcze do niedawna na stołach mogliśmy najczęściej znaleźć kurczaki, tak dziś bardzo często […]

Przepis na tort Sachera

Przepis na tort Sachera

Przepis na tort Sachera

Wilgotne czekoladowe ciasto, przełożone konfiturą morelową i oblane czekoladowym ganachem. To ostatnie ciasto, jakie upiekłam przed porodem, ale już nie miałam czasu na wstawienie przepisu na stronę. Zaległość pokornie dzisiaj nadrabiam.

Historia tortu Sachera jest długa i wyboista. O prawo do używania nazwy toczyły się przez wiele lat procesy sądowe. Receptura na to ciasto jest tajemnicą, której jedynie rąbka uchyla Hotel Sacher, podając informacje o rocznym zużyciu składników.

Dla jednych jest to wykwintny deser, inni są rozczarowani określając go mianem „murzynka z konfiturą”. Ja uwielbiam zderzenie smaku gorzkiej czekolady i delikatnie kwaskowej moreli. Wszystkim wielbicielom tego typu połączeń polecam ciasto a’la Tort Sachera chociażby na Walentynki.

Przepis na ciasto czekoladowe do tortu zaczerpnęłam ze strony ArtKulinaria.

Przepis na ganache z orzechami włoskimi i jagodami

Przepis na ganache z orzechami włoskimi i jagodami

Przepis na ganache z orzechami włoskimi i jagodami Dzisiaj kolejna propozycja deseru karnawałowego. Tym razem ganache z orzechami włoskimi i jagodami. Przygotowałam ganache w wersji trochę lżejszej (mam tu na myśli konsystencję, a nie kaloryczność!). Deser ten ma sporo zalet, bo i atrakcyjnie wygląda, świetnie […]

Znów upadłam i znów wstaję

Znów upadłam i znów wstaję

Znów upadłam i znów wstaję Zdemolowano mi bezmiksera. I to jeszcze tak elegancko, że przez długi czas nie mogliśmy się zorientować jakim cudem strona niby jest, a tak naprawdę jej nie ma. Szczęśliwie udało nam się odzyskać treść przepisów, wstawiam więc je mozolnie na zbudowaną […]

Przepis na dżem żurawinowy

Przepis na dżem żurawinowy

Przepis na dżem żurawinowy

Przepis na dżem żurawinowy znalazłam w książce „Nigella ucztuje”. Zachwyciliśmy się nim wszyscy. Dzieci jadły go z chęcią na śniadanie, ja wykorzystałam do przełożenia mojego urodzinowego tortu. No i oczywiście smakuje genialnie z pieczonym indykiem.

W tym roku mam niemały problem, bo nie mogę nigdzie kupić ani świeżej, ani mrożonej żurawiny.

Przepis na piernik imbirowy

Przepis na piernik imbirowy

Przepis na piernik imbirowy Przepis na piernik imbirowy przypadnie zapewne do gustu miłośnikom cytrusowych i orzeźwiających smaków. Słodycz ciasta przeplata tu się wspaniale z delikatną goryczką dżemu pomarańczowego. Intensywny aromat świeżego imbiru podkreśla zimowy charakter tego ciasta. Piernik imbirowy możemy wykończyć lukrem lub stopioną gorzką […]

Przepis na zupę śledziową

Przepis na zupę śledziową

Przepis na zupę śledziową Przepis na zupę śledziową pochodzi z rodzinnego domu mojego męża. Solone filety śledziowe umieszcza się w zalewie octowej, która potem łączy się ze słodką śmietaną. Zupa śledziowa ma słodko-kwaśny smak, podaje się ją na zimno w towarzystwie gorących gotowanych ziemniaków.

Naleśniki z kakao – jak je przygotować?

Naleśniki z kakao – jak je przygotować?

Naleśniki z kakao – jak je przygotować?

Pyszne i popularne. Jemy na śniadanie, ale także jako obiad czy deser. Mowa oczywiście o naleśnikach. To smaczne danie można przygotować z mnóstwem różnych dodatków. Jak jednak sprawić, by wyszły idealne z dodatkiem kakao?

Niezbędne składniki

Do przygotowania naleśników niezbędne będą: mleko, jajka, mąka, cukier, olej, proszek do pieczenia i oczywiście kakao. Wszystkie składniki powinny być dobrze połączone. Bardzo ważne jest, aby w cieście nie pojawiły się żadne grudki.

Nadzienie naleśnikowe

Tak naprawdę, dodatków do naleśników może być mnóstwo. Do tych kakaowych idealne będzie tradycyjne nadzienie z sera i cukru. Jest bardzo proste w przygotowaniu. Wystarczy przemieszać twarożek z cukrem i rozsmarować masę na gotowych naleśnikach. Jeśli nie przepadamy za serem, jako farsz sprawdzą się także konfitury i owoce.

Warto wiedzieć

Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że ciasto naleśnikowe powinno mieć czas na to by wyrosnąć. Zgodnie ze wskazówkami ze strony wkuchnizwedlem.wedel.pl musimy odstawić je do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie, masa będzie odpowiednio gęsta a składniki dobrze się zwiążą. Sposób w jaki smażymy naleśniki również ma znaczenie. Najlepsze do tego celu będą patelnie z nieco grubszym dnem (nie zaś popularne cienkie patelnie „naleśnikowe”). Wykorzystując odpowiednie naczynie mamy pewność, że naleśniki nie będą przywierać ani się przypalać.

Wszystko ma znaczenie

Podczas przygotowywania posiłku, nawet tak prostego jak naleśniki, należy zwrócić uwagę na kilka kwestii. Znaczenie ma nawet to jakiej mąki używamy. W zależności od jej typu, do ciasta będziemy musieli dodać mniej (typ 450), lub więcej (typ 650) mokrych składników. To na jakim tłuszczu smażymy również ma znaczenie. Za każdym razem gdy wylewamy ciasto na patelnie powinniśmy posmarować ją masłem lub olejem. Pamiętajmy także, że naczynie musi być gorące, tylko wtedy ciasto będzie ładnie odchodzić od patelni i usmaży się równomiernie.

Naleśniki to doskonały pomysł na posiłek, gdy nie mamy zbyt dużo czasu. Przygotujemy je w bardzo prosty sposób i zawsze mamy pewność, że będą smakować całej rodzinie.

Przepis na ciasteczka ślimaczki

Przepis na ciasteczka ślimaczki

Przepis na ciasteczka ślimaczki Najbardziej pożądanym deserem stały się u nas wszelkiego rodzaju ciasteczka. Talerz z pysznościami ląduje na tarasie, a dzieci dokonują bardziej lub mniej sprawiedliwego podziału łupu i zajadają go biegając między sosnami. Tradycją weekendową córek stało się już przeglądanie moich kulinarnych książek […]