Blog

Przepis na szarlotkę w chlebie

Przepis na szarlotkę w chlebie

Przepis na szarlotkę w chlebie Znalazłam u mojej mamy starą książeczkę Macieja Halbańskiego „Domowa kuchnia francuska”, a tam pyszności bez liku. Na pierwszy rzut poszła szarlotka w chlebie, i od razu skradła nasze serca i podniebienia. Pyszne danie, według mnie najlepiej pasuje do nieśpiesznego śniadania. […]

Jak wybrać odpowiedni sprzęt gastronomiczny

Jak wybrać odpowiedni sprzęt gastronomiczny

Jak wybrać odpowiedni sprzęt gastronomiczny? Każda osoba zajmująca się działalnością związaną z gastronomią powinna zdawać sobie sprawę z tego, że dobrej jakości sprzęt gastronomiczny to podstawa. Jak odpowiednio podejść do zagadnienia wyboru odpowiednich rozwiązań i na co koniecznie zwrócić uwagę? Na te pytania znajdziesz odpowiedź […]

Przepis na babkę z liśćmi laurowymi

Przepis na babkę z liśćmi laurowymi

Przepis na babkę z liśćmi laurowymi

Jakiś czas temu udało mi się poświęcić trochę czasu na poszukiwania nowych przepisów na Wielkanoc. I tak babka z liśćmi laurowymi znalazła się na pierwszym miejscu wśród przepisów do wypróbowania. Znalazłam ją w książce „Moja kuchnia w Paryżu” Davida Lebovitza (kupiłam tu i to w świetnej cenie).
Uwielbiam takie książki, które nie są jedynie zbiorem przepisów, lecz ciekawą kulinarną opowieścią. Do tego zdjęcia, z których pachnie jedzeniem, bez udziwnionej stylizacji potraw.

Miałam trochę problemu ze znalezieniem wawrzynu. Wprawdzie wykorzystać można do babki suszone liście laurowe, ale wiadomo, że świeże mają o wiele intensywniejszy aromat. Wawrzyn udało się wreszcie kupić mojej mamie w osiedlowym sklepiku.

Babkę tę zaliczam do grupy słodkości, po które chętniej sięgną dorośli. Jest cudownie aromatyczna, polecam miłośnikom ziołowych nut w deserach i zachęcam do kulinarnych eksperymentów.

Przepis na drożdżówki z budyniem

Przepis na drożdżówki z budyniem

Przepis na drożdżówki z budyniem Zrobiłam dziś niespodziankę dzieciom i w czasie ich szalonej zabawy upiekłam drożdżówki z budyniem. Skoro z dwunastu drożdżówek zostały dwie, wypiek mogę uznać za udany. Do drożdżówek można przygotować budyń w ulubionym smaku, ja postawiłam na klasykę i użyłam budyniu […]

Przepis na róże karnawałowe

Przepis na róże karnawałowe

Przepis na róże karnawałowe W miniony weekend córki namówiły mnie na róże karnawałowe. Stałam więc grzecznie przy blacie kuchennym, wałkowałam, wykrawałam, nacinałam, sklejałam, smażyłam, pudrowałam. Tak, do zwolenników tych ciastek należą zapewne w dużej przewadze przedstawicielki płci pięknej (i to te nieletnie). Róże są pracochłonne, […]

Jak nauczyć się piec wspaniałe ciasta

Jak nauczyć się piec wspaniałe ciasta

Jak nauczyć się piec wspaniałe ciasta?

Wiele osób sądzi, że jednym z najtrudniejszych elementów sztuki kulinarnej jest pieczenie ciast. Właśnie z tego powodu tak wielu z nas, po kilku nieudanych próbach z przygotowywaniem domowych wypieków, poddaje się i kupuje gotowe ciasta w pobliskiej cukierni. Domowe ciasta są jednak nie tylko zdrowsze, ale i smaczniejsze. Warto więc poświęcić trochę czasu na naukę pieczenia ciast. Wbrew pozorom, nie jest to bowiem aż tak trudne, by nie można było się tego samodzielnie nauczyć. Jakie są podstawowe zasady, których należy przestrzegać ucząc się samodzielnego przygotowywania domowych wypieków? Wiele osób sądzi, że jednym z najtrudniejszych elementów sztuki kulinarnej jest pieczenie ciast. Właśnie z tego powodu tak wielu z nas, po kilku nieudanych próbach z przygotowywaniem domowych wypieków, poddaje się i kupuje gotowe ciasta w pobliskiej cukierni. Domowe ciasta są jednak nie tylko zdrowsze, ale i smaczniejsze. Warto więc poświęcić trochę czasu na naukę pieczenia ciast. Wbrew pozorom, nie jest to bowiem aż tak trudne, by nie można było się tego samodzielnie nauczyć. Jakie są podstawowe zasady, których należy przestrzegać ucząc się samodzielnego przygotowywania domowych wypieków?
Dokładnie śledź przepis, czyli instrukcję wykonania ciasta

Bardzo istotne jest, aby jak najdokładniej śledzić instrukcje podane w wybranym przez nas przepisie. Wielu początkujących popełnia bowiem ten sam podstawowy błąd, który polega na dowolnej kolejności wykonywania konkretnych czynności.

Warto jednak wiedzieć, że w przypadku tak delikatnych produktów, jakimi są wypieki, kolejność ma jednak fundamentalne znaczenie i często może nawet przesądzić o tym, czy ciasto nam się uda, czy też nie. Dlatego starajmy się zawsze postępować zgodnie z podaną instrukcją i wykonywać poszczególne kroki we właściwej kolejności. To bowiem klucz do sukcesu i udanego wypieku.
Zawczasu przygotuj sobie wszystkie składniki

Pieczenie ciasta wymaga odpowiedniego przygotowania. W pierwszej kolejności powinniśmy dokładnie przeczytać przepis oraz sprawdzić, czy mamy w domu wszystkie potrzebne do jego wymagania składniki. Warto zawczasu przygotować sobie wszystko, co potrzebne i ułożyć potrzebne produkty, np. na blacie lub stole kuchennym. Dzięki temu będziemy mieli wszystko w zasięgu ręki i nie będziemy tracili czasu na poszukiwanie składników po całej kuchni.

Nie powinniśmy także zapominać o podstawowym sprzęcie AGD, który jest niezbędny do prawidłowego przygotowania ciasta. Podstawowym urządzeniem kuchennym, który powinien posiadać każdy początkujący cukiernik, jest m. in. mikser. Tylko za jego pomocą będziemy bowiem w stanie tak ubić białka jaj, aby powstała z nich puszysta piana. Ich prawidłowe ubicie jest z kolei gwarancją otrzymania puszystego ciasta.

Na początek wybieraj przepisy na proste ciasta!
Wszystkie umiejętności, jakie aktualnie posiadamy, musieliśmy się kiedyś nauczyć. Podobnie jest w przypadku gotowania oraz pieczenia. Nikt nas nie rodzi się bowiem z naturalnym talentem do przygotowywania potraw, a sztuka ta ma to do siebie, że przy odpowiedniej determinacji, każdy z nas może ją opanować w większym lub mniejszym stopniu.

Kiedy dopiero zaczynamy swoją przygodę z domowymi ciastami, pamiętajmy jednak, aby na początek wybierać raczej przepisy na proste ciasta. Nie ma bowiem żadnego sensu rzucać się do razu na „głęboką wodę” i celować w dużo bardziej skomplikowane biszkopty czy torty, z których przygotowaniem trudności mają nawet doświadczone osoby. Przepisy na proste ciasta są bowiem bardzo łatwe w wykonaniu, bez trudu poradzi sobie z nimi nawet mało doświadczona osoba.

Przepisy na proste ciasta w VideoKuchnia.pl zostały opracowane specjalnie z myślą o początkujących adeptach sztuki kulinarnej i będą stanowiły doskonały trening naszych umiejętności. Kiedy już perfekcyjnie opanujemy ich wykonywanie, będziemy mogli natomiast śmiało przejść do bardziej zaawansowanych przepisów.

Sposób na idealne placki ziemniaczane

Sposób na idealne placki ziemniaczane

Sposób na idealne placki ziemniaczane Placki ziemniaczane to prosta w przygotowaniu, uniwersalna, sycąca potrawa, która równie dobrze sprawdzi się w roli dania głównego, co dodatku, na przykład do gulaszu czy łososia lub innej ryby. Serwuje się je zarówno w wersji na słono – z dodatkiem […]

Przepis na pączki twarogowe

Przepis na pączki twarogowe

Przepis na pączki twarogowe Karnawał w pełnym rozkwicie, a ja nie miałam do tej pory ani czasu ani weny na przygotowanie typowych karnawałowych słodkości. Wreszcie nastąpiło przełamanie. Usmażyłam dziś pączki twarogowe, jakich nigdy wcześniej nie przygotowywałam. Przepis znalazłam w książce „Wilno. Rodzinna historia smaków”. Pączki […]

Przepis na kruche roladki figowe

Przepis na kruche roladki figowe

Przepis na kruche roladki figowe

Nareszcie nastrój świąteczny zaczął przebijać się przez tę skorupę stresu w której się znalazłam. Wybieram przepisy na ciasteczka i pierniczki, testuję upatrzone już dawno receptury. Dziś wstawiam przepis na kruche roladki figowe. Podbiły nasze podniebienia i na pewno upiekę je ponownie z myślą o świętach. Dostałam od mojej mamy tak cudne puszki na domowe słodkości, że absolutnym świństwem byłoby nie wypełnienie ich po brzegi. 

Przepis na kruche roladki figowe pochodzi z Good Food, wrzesień 9/2016.

Przepis na szarlotkę różaną

Przepis na szarlotkę różaną

Przepis na szarlotkę różaną Tej jesieni kulinarnie zawróciły mi w głowie róże. Łączę je chętnie z jabłkami, śliwkami, świeżymi figami i cytrusami. Tak więc szarlotka różana wpisuje się jak najbardziej w tę nieszkodliwą, a jak pyszną fiksację. Szarlotkę zrobiłam na kruchym spodzie, z kratką na […]