Botwinka z młodych buraczków

Botwinka – zupa z młodych buraczków

Botwinka – zupa z młodych buraczków

Nadszedł wreszcie ten upragniony czas, kiedy stragany na bazarkach uginają się pod ciężarem młodych polskich warzyw i pięknych owoców. Uwielbiam młode ziemniaczki z łuszczącą się skórką, długo wyczekiwany kalafior, kalarepkę, czy marchewkę. Cieszącą oczy soczystą zieleń pietruszki, koperku, cebulki ze szczypiorkiem i wesołych młodych buraczków. Zupa botwinka należy do moich ulubionych. Dodaję do niej zawsze młode ziemniaczki, dla chętnych gotuję jeszcze jajko.

Botwinka z młodych buraczków
Zupa botwinka

Botwinka – składniki:

  • Mięso – 500 g (u mnie są to zwykle żeberka lub udka z kurczaka);
  • Młoda włoszczyzna – 1 pęczek (3 marchewki, 2 pietruszki, młody seler z liśćmi, por);
  • Botwinka – 2 duże pęczki (ok. 800 g);
  • Młode ziemniaki – ok. 8 sztuk;
  • Natka pietruszki lub koperek;
  • Oliwa z oliwek;
  • Zakwas do barszczu czerwonego lub świeży sok z buraków;
  • Sok z cytryny, cukier – opcjonalnie;
  • Liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz czarny;
  • Jajka, śmietanka – do podania.

Czytaj dalej – przepis na botwinkę


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *