Botwinka – zupa z młodych buraczków

Botwinka – zupa z młodych buraczków

Botwinka – składniki:

  • Mięso – 500 g (u mnie są to zwykle żeberka lub udka z kurczaka);
  • Młoda włoszczyzna – 1 pęczek (3 marchewki, 2 pietruszki, młody seler z liśćmi, por);
  • Botwinka – 2 duże pęczki (ok. 800 g);
  • Młode ziemniaki – ok. 8 sztuk;
  • Natka pietruszki lub koperek;
  • Oliwa z oliwek;
  • Zakwas do barszczu czerwonego lub świeży sok z buraków;
  • Sok z cytryny, cukier – opcjonalnie;
  • Liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz czarny;
  • Jajka, śmietanka – do podania.

Botwinka – przygotowanie:

  • Mięso myjemy, osuszamy, posypujemy solą, szczelnie przykrywamy i wkładamy na noc do lodówki.
  • Następnego dnia mięso myjemy wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą (ok. 3,5 litra), dodajemy łyżeczkę soli, doprowadzamy do zagotowania.
  • Z gotującego się wywaru zdejmujemy szumy. Po dokładnym odszumowaniu dodajemy do garnka 3 listki laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, 6 ziarenek pieprzu oraz umytą i obraną włoszczyznę.
  • Całość przykrywamy i gotujemy na niedużej mocy pola grzewczego przez około 2 godziny.
  • W międzyczasie myjemy dokładnie botwinkę.
  • Odcinamy buraczki, obieramy i kroimy w kostkę lub plasterki.
  • Łodyżki wraz z ładną częścią liści kroimy na ok. 2 cm kawałki.
  • Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w niedużą kostkę. Następnie wrzucamy je na rozgrzaną oliwę i podsmażamy aż będą półmiękkie.
  • Z gotowego wywaru wyjmujemy włoszczyznę, dodajemy do niego pokrojoną botwinkę oraz podsmażone ziemniaki.
  • Gotujemy całość, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
  • Wyjętą z wywaru włoszczyznę kroimy i dodajemy do zupy.
  • Jeśli botwinka jest za mało „buraczana” w smaku, dodajemy do niej wedle upodobań zakwas lub sok z buraków. Można zamiast tego doprawić ją cukrem i sokiem z cytryny.
  • Botwinkę można podać z jajkiem na twardo i zabieloną śmietanką. Nie zapomnijcie o pietruszce lub koperku.

Smacznego!

Ala

Zapraszam po przepisy na zupy:

Zupa ogórkowa

Zaklepusy

Grecka zupa cytrynowa

Zupa nic według przepisu Wincenty Zawadzkiej

Rosół z makaronem

Zupa krem z cukinii