Botwinka – składniki:
- Mięso – 500 g (u mnie są to zwykle żeberka lub udka z kurczaka);
- Młoda włoszczyzna – 1 pęczek (3 marchewki, 2 pietruszki, młody seler z liśćmi, por);
- Botwinka – 2 duże pęczki (ok. 800 g);
- Młode ziemniaki – ok. 8 sztuk;
- Natka pietruszki lub koperek;
- Oliwa z oliwek;
- Zakwas do barszczu czerwonego lub świeży sok z buraków;
- Sok z cytryny, cukier – opcjonalnie;
- Liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz czarny;
- Jajka, śmietanka – do podania.
Botwinka – przygotowanie:
- Mięso myjemy, osuszamy, posypujemy solą, szczelnie przykrywamy i wkładamy na noc do lodówki.
- Następnego dnia mięso myjemy wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą (ok. 3,5 litra), dodajemy łyżeczkę soli, doprowadzamy do zagotowania.
- Z gotującego się wywaru zdejmujemy szumy. Po dokładnym odszumowaniu dodajemy do garnka 3 listki laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, 6 ziarenek pieprzu oraz umytą i obraną włoszczyznę.
- Całość przykrywamy i gotujemy na niedużej mocy pola grzewczego przez około 2 godziny.
- W międzyczasie myjemy dokładnie botwinkę.
- Odcinamy buraczki, obieramy i kroimy w kostkę lub plasterki.
- Łodyżki wraz z ładną częścią liści kroimy na ok. 2 cm kawałki.
- Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w niedużą kostkę. Następnie wrzucamy je na rozgrzaną oliwę i podsmażamy aż będą półmiękkie.
- Z gotowego wywaru wyjmujemy włoszczyznę, dodajemy do niego pokrojoną botwinkę oraz podsmażone ziemniaki.
- Gotujemy całość, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
- Wyjętą z wywaru włoszczyznę kroimy i dodajemy do zupy.
- Jeśli botwinka jest za mało „buraczana” w smaku, dodajemy do niej wedle upodobań zakwas lub sok z buraków. Można zamiast tego doprawić ją cukrem i sokiem z cytryny.
- Botwinkę można podać z jajkiem na twardo i zabieloną śmietanką. Nie zapomnijcie o pietruszce lub koperku.
Smacznego!
Ala
Zapraszam po przepisy na zupy: