Botwinka z młodych buraczków

Botwinka – zupa z młodych buraczków

Botwinka – przygotowanie:

Mięso myjemy, osuszamy, posypujemy solą, szczelnie przykrywamy/zamykamy i wkładamy na noc do lodówki.

Następnego dnia mięso myjemy wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą (ok. 3,5 litra), dodajemy łyżeczkę soli, doprowadzamy do zagotowania. Z gotującego się wywaru zdejmujemy szumy. Po dokładnym odszumowaniu dodajemy do garnka 3 listki laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, 6 ziarenek pieprzu oraz umytą i obraną włoszczyznę. Całość przykrywamy i gotujemy na niedużej mocy pola grzewczego przez około 2 godziny.

W międzyczasie myjemy dokładnie botwinkę. Odcinamy buraczki, obieramy i kroimy w kostkę lub plasterki. Łodyżki wraz z ładną częścią liści kroimy na ok. 2 cm kawałki.

Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy z niedużą kostkę. Następnie wrzucamy je na rozgrzaną oliwę i podsmażamy aż będą półmiękkie.

Z gotowego wywaru wyjmujemy włoszczyznę, dodajemy do niego pokrojoną botwinkę oraz podsmażone ziemniaki. Gotujemy całość, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wyjętą z wywaru włoszczyznę można pokroić w talarki i dodać do zupy (zawsze dodaję marchewkę, czasem i seler z pietruszką).

Jeśli botwinka jest za mało „buraczana” w smaku, dodajemy do niej wedle upodobań zakwas do barszczu lub sok z buraków. Można zamiast tego doprawić ją cukrem i sokiem z cytryny.

Botwinkę można podać z jajkiem na twardo i zabieloną śmietanką. Nie zapomnijcie o pietruszce lub koperku.

Zapraszam po inne przepisy:

Naleśniki gryczane z buraczkami i fasolką
Naleśniki gryczane z buraczkami

 

Zapiekana cukinia z pramezanem i ziołami
Cukinia zapiekana z parmezanem

 

Naleśniki
Naleśniki z truskawkami i twarogiem

 

Tarta z burakami i kozim serem

 

Pesto pietruszkowe

Smacznego!

Ala

 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *