Brownie z solonym karmelem

Dzisiejszy przepis na brownie pochodzi od White Plate. Jest to moje ulubione brownie, bardzo czekoladowe, idealnie wilgotne, z dodatkiem soli, która tylko podkreśla „czekoladowość” tego deseru. Ja uwielbiam brownie na ciepło, kiedy staje się odrobinę maziste, rozpływa się w ustach. Za to dla mojego męża najlepsze jest schłodzone z lodówki. A Wy, jakie lubicie najbardziej?

brownie 2

brownie 3

Brownie z solonym karmelem – składniki:

Karmel:

Cukier – 1 szklanka;

Woda – 1/4 szklanki;

Śmietanka 36% – 1/2 szklanki;

Śmietana kwaśna – 1/4 szklanki;

Sól morska (najlepiej grubo mielona) – 1 łyżeczka;

Brownie:

Masło – 200 g;

Czekolada gorzka – 300 g;

Cukier biały – 200 g;

Cukier brązowy – 120 g;

Kakao ciemne – 2 łyżki;

Mąka pszenna – 270 g;

Sól morska – 1 łyżeczka;

Jajka – 5 sztuk.

Brownie z solonym karmelem – wykonanie:

Zmagania kuchenne trzeba zacząć od domowego karmelu. Do rondelka wsypujemy cukier i zalewamy go wodą. Dobrze żeby rondel miał jasny kolor, łatwiej będzie ocenić barwę naszego karmelu. Cukier z wodą gotuję zawsze na maksymalnej mocy płyty grzewczej.

karmel 1

Trzeba bardzo uważać od momentu, gdy nasza mikstura się zagotuje, bo bardzo łatwo ją przypalić.
karmel 2

Zależy nam na tym, żeby przybrała piękny, bursztynowy kolor. Osiągam to zwykle po 7 minutach gotowania wody z cukrem.karmel 3Gdy nasz karmel jest bursztynowy, zdejmujemy go z ognia i dodajemy śmietankę 36%, energicznie mieszając. Robię to zestawiając garnek do zlewu, bo karmel podczas tego zabiegu pryska. Następnie dodajemy sól, a na końcu kwaśną śmietanę. Domowy karmel jest gotowy.

Przechodzimy do ciasta. W rondlu, w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i masło. Wyjmujemy rondel z kąpieli, do rozpuszczonej czekolady z masłem dodajemy oba rodzaje cukru, mieszamy aż się rozpuści. W misce mieszamy mąkę, kakao, sól. Wlewamy do suchych składników roztopioną czekoladę z masłem i cukrem, mieszamy. Na koniec wbijamy po jednym jajku, dokładnie łącząc całość trzepaczką rózgową.

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni C. Wylewamy połowę naszego ciasta na blaszkę. Następnie na środek ciasta wylewamy 3/4 naszego karmelu i tak rozprowadzamy, żeby karmel nie dotykał ścianek blaszki (bo może przypalić się podczas pieczenia). Na karmel wylewamy pozostałą połowę ciasta, rozprowadzamy. Pieczemy 30 minut.

Przed podaniem, na porcję ciasta nakładamy odrobinę karmelu i oprószamy solą.

Polecam również sernik wiedeński.

Smacznego!

Ala