Bułeczki czekoladowe drożdżowe

Bułeczki czekoladowe

Bułeczki czekoladowe – składniki:

Drożdże świeże – 50 g;

Mleko – 250 ml;

Cukier – 125 g + 1 łyżka do rozczynu;

Masło – 100 g;

Jajka – 3 sztuki (2 do ciasta i jedno do posmarowania bułeczek);

Mąka pszenna – 600 g;

Kakao ciemne – 3 pełne łyżki;

Czekolada gorzka – 100 g;

Rodzynki – 100 g;

Sól – szczypta.

Bułeczki czekoladowe – wykonanie:

Drożdże kruszymy w misce, zasypujemy łyżką cukru i czekamy, aż się rozpuszczą. Gdy drożdże są już płynne, dosypujemy do nich łyżeczkę soli i letnie mleko, mieszamy. Następnie dodajemy 250 g mąki i łączymy całość. Tak powstałe ciasto wstępne odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20 minut. W tym czasie zalewamy rodzynki wrzątkiem, kroimy drobno czekoladę, masło topimy i odstawiamy do przestudzenia, a 2 jajka ubijamy na parze z cukrem. Gdy ciasto wstępne podwoi swoją objętość, zbijamy je łyżką i dodajemy do niego stopione i przestudzone masło oraz jajka z cukrem. Mąkę mieszamy z kakao i dodajemy porcjami do ciasta, energicznie je wyrabiając. Na sam koniec dodajemy pokrojoną czekoladę oraz osączone uprzednio na ręczniku papierowym rodzynki. Nasze dodatki wrabiamy w ciasto, żeby były równomiernie rozmieszczone. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (aż podwoi objętość).

Po tym czasie odgazowujemy ciasto, przygotowujemy blachy wyłożone papierem do pieczenia i bierzemy się za formowanie bułeczek. Pamiętajmy, żeby przed „kulaniem” bułeczki umoczyć ręce w oleju, bo inaczej ciasto będzie się kleiło do dłoni.

Uformowane bułeczki układamy w sporych odstępach od siebie, przykrywamy ściereczkami i pozwalamy im jeszcze podrosnąć przez czas nagrzewania się piekarnika. Przed pieczeniem smarujemy je rozbełtanym z łyżką wody lub mleka jajkiem.

Bułeczki piekłam w 170 stopniach C, około 20 minut 1 blacha. Pamiętajmy, że ciasto jest ciemne i nie zobaczymy rumienienia, co najwyżej zobaczymy i poczujemy jak zaczną się palić 🙂

Najchętniej jem je z twarożkiem żurawinowym lub konfiturą z czarnej porzeczki.

Smacznego!

Ala