Bułeczki drożdżowe.

Bułeczki drożdżowe z rodzynkami

Bułeczki drożdżowe z rodzynkami

Już pachnie weekendem, czas więc pomyśleć o czymś wyjątkowym na śniadanie. Mamy chwilę żeby złapać oddech, żeby wyczarować wspaniały zapach w domu. Postarajmy się, żeby nagroda pod postacią jeszcze ciepłej, rwanej palcami bułeczki z rodzynkami nas nie ominęła. Wiem, że nie każdy lubi mierzyć się z drożdżowym ciastem, tym razem warto jednak się odważyć. Świeże bułeczki drożdżowe są przepyszne bez dodatków, a na drugi dzień wyśmienicie smakują chociażby z masłem.

Bułeczki drożdżowe
Bułeczki drożdżowe z rodzynkami

Przepis na bułeczki drożdżowe – składniki:

  • Drożdże świeże – 50 g;
  • Mleko – 300 ml;
  • Cukier – 10 łyżek;
  • Jajka – 3 sztuki (2 do ciasta, trzecie do posmarowania bułeczek);
  • Masło – 100 g;
  • Mąka – około 600-650 g (znów robiłam ciasto „na oko”);
  • Rodzynki – garść;
  • Sól – płaska łyżeczka.

Czytaj dalej – przepis na bułeczki drożdżowe


5 przemyśleń nt. „Bułeczki drożdżowe z rodzynkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *