Bułeczki drożdżowe.

Bułeczki drożdżowe z rodzynkami

Bułeczki drożdżowe – wykonanie:

Drożdże kruszymy do miski. Z przygotowanej porcji cukru odsypujemy 2 łyżki (pozostałe 8 ubijemy później z jajkami), mieszamy je z solą i zasypujemy tym pokruszone drożdże. Zostawiamy wszystko do momentu aż drożdże się rozpuszczą. Można ten proces trochę przyśpieszyć rozcierając drożdże i cukier łyżką.

Mleko podgrzewamy w garnuszku i gdy będzie już letnie wlewamy do rozpuszczonych z cukrem drożdży. Całość należy przemieszać łyżką. Następnie dodajemy do tego około 1/3 naszej porcji mąki (użyłam luksusowej), tak żeby po zamieszaniu nasze ciasto wstępne miało konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką i czekamy aż podwoi swoją objętość (niecała godzina). W tym czasie zalewamy rodzynki wrzątkiem, gdy się sparzą odsączamy je na sitku i później na ręczniku papierowym.

Następnie zbijamy wyrośnięte ciasto łyżką. W rondelku topimy masło, zostawiamy je do przestygnięcia. Do szklanej lub metalowej miski wbijamy 2 jajka i dodajemy do nich pozostałe 8 łyżek cukru. Miskę z jajkami i cukrem umieszczamy nad garnkiem z gotującą się niewielką ilością wody. Ubijamy jajka z cukrem na parze aż do uzyskania kremowej konsystencji.

Ubite jajka z cukrem oraz stopione masło wlewamy do ciasta drożdżowego, mieszamy. Następnie partiami dodajemy mąkę wyrabiając energicznie ciasto drewnianą łyżką lub dłonią. Wyrobione ciasto powinno być elastyczne, ale nie powinno się kleić. Dodajemy do niego sparzone rodzynki i ponownie wyrabiamy. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę (koniecznie nakrywamy ściereczką żeby nie obeschło).

Po wyrośnięciu zbijamy ciasto łyżką. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (grzałka górna i dolna). Blachy wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części. Z każdej takiej części formujemy 9 bułeczek. Jeśli ciasto lepi Wam się do dłoni i macie problemy z „kulaniem” bułeczek, możecie dłonie posmarować olejem. Na każdej blasze układamy w odstępach 9 bułeczek i czekamy aż trochę wyrosną.

Przed włożeniem bułeczek do piekarnika należy posmarować je po wierzchu rozbełtanym surowym jajkiem. Będą pięknie lśniły po upieczeniu.

Bułeczki pieczemy aż staną się złote, jest to mniej więcej pół godziny.

Przepisy na ciasta drożdżowe:

baba drożdżowa
Babka czekoladowa na drożdżach

 

pizza z oscypkiem i oliwkami
Pizza z oscypkiem na grubym cieście

 

strudel z twarogiem
Strudel z serem i skórką pomarańczową

 

Pączki z powidłami strzeleckimi
Pączki ziemniaczane z powidłami

Smacznego!

Ala


5 przemyśleń nt. „Bułeczki drożdżowe z rodzynkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *