Bulion warzywny – przepis podstawowy

Bulion warzywny

Często gotuję wywar z jarzyn. Jest on świetną bazą do zrobienia szybkich zup – kremów, galaretek warzywnych, czy obiadków dla mojej młodszej córki.

Podaję dziś przepis, który jest bardzo prosty, bez udziwnień, właśnie z takiego korzystam. Marchewka, pietruszka, por, seler, do tego typowo „zupowe przyprawy” – ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny i sól. Wszystko łatwo dostępne i osadzone w kuchni polskiej od lat.

Bulion warzywny
Bulion warzywny

Przepis na bulion warzywny (składniki):

  • Woda – 2 litry;
  • Por – 1 sztuka;
  • Seler – 1/2 małego;
  • Pietruszka (korzeń) – 2 sztuki;
  • Marchew – 3 sztuki;
  • Sól – 1 łyżeczka;
  • Ziele angielskie – 3 ziarenka;
  • Liść laurowy – 2 sztuki;
  • Pieprz czarny ziarnisty – 4 ziarenka.

Jak zrobić bulion warzywny:

Warzywa myjemy, obieramy i wkładamy do garnka. Zalewamy je dwoma litrami zimnej wody, dodajemy sól i pozostałe przyprawy – gotujemy niespiesznie. Od momentu zagotowania zmniejszamy grzanie i gotujemy bulion pod przykryciem przez około 2 godziny. Nasz wywar nie powinien gotować się gwałtownie, powinien sobie „mrugać”. Im dłuższy czas gotowania, tym bardziej esencjonalny wywar.

Smacznego!

Ala


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *