Chałka - pieczywo śniadaniowe

Chałka

Przepis na chałkę – składniki:

(na 3 sztuki)

  • Mąka pszenna chlebowa (typ 750) – 600 g;
  • Mąka pszenna luksusowa (typ 650) – 300 g;
  • Cukier biały – 75 g;
  • Żółtka – 4 sztuki (rozmiar L);
  • Jaja – 2 sztuki (rozmiar L);
  • Drożdże świeże – 30 g;
  • Masło – 70 g;
  • Mleko – 300 ml;
  • Sól – 1 płaska łyżeczka;
  • Jajko rozmącone – do posmarowania.

Chałka – jak zrobić:

Drożdże kruszymy do miski i zasypujemy 1 łyżką cukru. Oba typy mąki przesiewamy. Masło topimy, mleko podgrzewamy do temperatury ok. 37 stopni C.

Jak drożdże się rozczynią, dodajemy do nich pozostały cukier, sól, mleko, żółtka, 2 jajka, stopione i przestudzone masło, mąkę – wyrabiamy gładkie ciasto. Uwaga, ciasto będzie sztywne, dzięki temu splot będzie ładnie widoczny po upieczeniu. Ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2 godziny. Po tym czasie ciasto odgazowujemy (zbijamy), przykrywamy i wkładamy do lodówki na kolejne 2 godziny (w tym czasie przynajmniej raz odgazowujemy ciasto).

Ciasto dzielimy na 3 równe porcje. Każdą porcję dzielimy na pięć części i z nich rolujemy wałki o długości ok. 24 cm. Z 5 wałków zaplatamy chałkę. To samo powtarzamy z pozostałymi dwiema porcjami ciasta.

Zaplecione chałki układamy na blasze, zostawiamy do podrośnięcia na kwadrans. Potem smarujemy rozmąconym jajkiem, można je posypać makiem lub sezamem, albo i kruszonką.

Chałki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez 30 minut. Jeśli chałki są posmarowane jajkiem, ich wierzch będzie szybko się rumienił, więc pamiętajcie o przykryciu ich papierem do pieczenia.
Sposób zaplatania chałki można podpatrzeć na kanale Zdrowa Kuchnia:

Literatura:

Hamelman J.: „Chleb”. Buchmann, 2013.

Smacznego!

Ala


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *