Chleb gryczano ryżowy

Chleb gryczano ryżowy bezglutenowy

Chleb gryczano ryżowy bezglutenowy – składniki:

Drożdże świeże – 50 g;

Cukier – 1 łyżka;

Sól – 1 łyżeczka;

Woda – 600 ml;

Ocet balsamiczny – 2 łyżki;

Oliwa z oliwek – 4 łyżki

Mąka gryczana – 200 g;

Mąka ryżowa – 200 g;

Mąka ziemniaczana – 50 g;

Mąka z komosy ryżowej – 50 g.

Chleb gryczano ryżowy bezglutenowy – wykonanie:

Drożdże kruszymy i zasypujemy cukrem. Kiedy się rozpuszczą dodajemy sól, 600 ml letniej wody, ocet balsamiczny i oliwę. Całość mieszamy. Następnie wsypujemy wcześniej przesiane rodzaje mąki. Ciasto wyrabiamy (nie jest zbyt gęste). Na tym etapie możemy dodać różne ulubione „paprochy” – siemię lniane, pestki słonecznika, amarantus i inne. Ja niestety z tego muszę zrezygnować, bo wszelkie ziarenka nie są na razie akceptowane przez córkę.

Długą foremkę keksową smarujemy oliwą i wysypujemy którąś z wymienionych wyżej mąk, przelewamy do niej ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na jakieś 20 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C i pieczemy chleb przez około 70 minut. Gdy skórka zaczyna się rumienić, należy przykryć wierzch chleba papierem do pieczenia.

Smacznego!

Ala


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *