Słodki chlebek bez cukru

Chlebek bananowo-figowy z migdałami

Wykonanie:

Suszone figi miksujemy wraz z olejem i jogurtem. Banany obieramy i rozgniatamy widelcem. W misce łączymy zmiksowane figi i puree bananowe. Dodajemy do tego dwa jajka – mieszamy rózgą kuchenną. Do płynnych składników wsypujemy szczyptę soli, mąkę, proszek do pieczenia, kurkumę i mielone migdały oraz mak. Mieszamy rózgą aż do połączenia składników.

Chlebek można upiec na patelni lub w garnku wyłożonym uprzednio pergaminem (średnica patelni/garnka – 25 cm). Ja użyłam do pieczenia tortownicy z kominkiem.

Ciasto przekładamy do formy, jego wierzch posypujemy siekanymi grubo migdałami. Chlebek pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 50 minut (stan upieczenia sprawdzamy patyczkiem).

Źródło przepisu:

Jamie Oliver: Superfood na co dzień. Insignis Media. Kraków 2015.

Zapraszam do wypróbowania przepisów:

Chlebek bananowy z prażonym sezamem
Chlebek bananowy z sezamem

 

Chlebek gryczany na sodzie
Słodki chlebek gryczany

 

Tarta z jeżynami
Tarta z jeżynami i figami

 

Zapiekane figi
Figi zapiekane w cieście filo

Smacznego!

Ala

 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *