Chlebek bananowy z czekoladą

Chlebek bananowy z czekoladą

Składniki:

  • Dojrzałe banany (takie pełne brązowych plamek na skórce) – 3 sztuki;
  • Masło – 100 g;
  • Cukier brązowy (użyłam dry demerara) – 180 g;
  • Mąka pszenna (użyłam tortowej) – 230 g;
  • Jajka – 2 sztuki;
  • Gorzka czekolada – 100 g;
  • Soda oczyszczona – 1 łyżeczka;
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka;
  • Sól – szczypta.

Jak zrobić chlebek bananowy z czekoladą:

Banany obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem, czekoladę siekamy. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i sodą.

W misce ucieramy masło z cukrem i szczyptą soli na jednolitą masę. Następnie wciąż ucierając dodajemy jajka. Do masy maślanej wsypujemy mąkę – mieszamy całość łyżką. Na koniec dodajemy rozgniecione banany i posiekaną czekoladę – mieszamy.

Formę do pieczenia wykładamy pergaminem, ścianki smarujemy masłem i przekładamy ciasto. Chlebek pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 50-60 minut (ja piekłam 50 minut).

Uwagi:

Chlebek bananowy piekłam w tortownicy o średnicy  18 cm, można go też piec w keksówce.

Chlebek ten jest przepyszny bez żadnych innych dodatków, nam smakuje też z ricottą, twarożkiem śmietankowym, dżemem z czarnej porzeczki, powidłami śliwkowymi. A moje dziewczyny zajadają go z masłem.

Smacznego!

Ala

Literatura:

Eliza Mórawska: „O chlebie”; Full Meal; Warszawa 2015; Wydanie pierwsze.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *