Chlebek z masłem czosnkowym

Chlebek czosnkowy odrywany

Rozpoczynamy od zarobienia ciasta. Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy do niego masło, sól i cukier – podgrzewamy wszystko do momentu rozpuszczenia się masła, a następnie odstawiamy do przestygnięcia. Do miski wsypujemy drożdże instant, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną – mieszamy. (Jeśli używamy drożdży świeżych można je rozkruszyć i rozpuścić w letnim mleku z masłem). Do sypkich składników wlewamy przestudzone mleko z masłem, wbijamy jajka i wyrabiamy jednolite ciasto. Ciasto będzie gęste, więc do wyrabiania potrzeba użyć nieco siły. Miskę z ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny (powinno podwoić objętość).

Przechodzimy do zrobienia masła czosnkowego. Czosnek obieramy i przeciskamy lub ścieramy na tarce, natkę pietruszki siekamy. Miękkie masło umieszczamy w misce, dodajemy do niego sól, czosnek, pietruszkę – starannie wszystko rozcieramy.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypany mąką blat, wałkujemy na grubość 5 mm i wycinamy z niego kółka o średnicy około 8 cm. Skrawki ciasta zagniatamy, znów rozwałkowujemy i wycinamy kółka (ja wycięłam 24 kółka – po 12 na jeden chlebek). Na każde kółko nakładamy masło czosnkowe, rozsmarowujemy je na powierzchni. Kółko składamy na pół (masłem do środka). Takie półkola układamy w małych keksówkach (użyłam jednorazowych aluminiowych keksówek o wymiarach 10 cmx 22 cm), jedno za drugim – po 12 na bochenek. Kółka układamy wolną częścią ku górze, a co za tym idzie zlepieniem do dołu.

Chlebki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C grzanie góra-dół przez 35-40 minut (ja piekłam dwa chlebki jednocześnie). Podajemy je na gorąco (żałowałam, że nie mam do nich schłodzonego białego lub różowego półwytrawnego wina – nie popełnijcie mojej gafy 😉 ).

Smacznego!

Ala

Przepisy na śniadanie lub kolację:

Jajecznica podawana z bajglem
Jajecznica ze szczypiorkiem

 

Chałka - pieczywo śniadaniowe
Chałka zdobna

 

Tosty francuskie
Tosty francuskie z miodem

 

Kasza jaglana z suszonymi śliwkami
Jaglanka z suszonymi śliwkami

 

wiśnie zapiekane z owocami
Zapiekane ciasto naleśnikowe z wiśniami

 

 

 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *