Chlebek gryczany na sodzie

Chlebek gryczany z jabłkami

Składniki:

  • Mąka gryczana – 1 szklanka;
  • Mąka pszenna tortowa – 0,5 szklanki;
  • Cydr – 70 ml;
  • Masło – 180 g;
  • Cukier (lepiej pasuje brązowy, ale można użyć białego) – 1 szklanka;
  • Jajka – 3 sztuki;
  • Proszek do pieczenia – 2 płaskie łyżeczki;
  • Jabłko (najlepiej kwaśne) – 1 duże;
  • Rodzynki lub suszona żurawina – garść (można pominąć);
  • Sól – szczypta.

Jak zrobić chlebek gryczany z jabłkami:

Mieszamy oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem i szczyptą soli. Następnie dodajemy kolejno jajka – ucieramy. Teraz czas na mąkę, wsypujemy ją porcjami po 2-3 łyżki nie przerywając ucierania. Kolejnym etapem jest dodanie cydru lub calvadosu. Na koniec przekładamy do ciasta pokrojone w drobną kostkę jabłko i rodzynki – mieszamy łyżką.

Małą tortownicę lub keksówkę smarujemy masłem i przekładamy do niej ciasto. Chlebek pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez 60-70 minut. Stopień upieczenia najlepiej sprawdzać patyczkiem.

Uwagi:

Chlebek gryczany piekłam w tortownicy o średnicy 19 cm.

Odmierzając mąkę i cukier użyłam szklanki o pojemności 250 ml.

Przepis pochodzi z magazynu „Twój Styl”.

Miłośników słodkiego pieczywa zapraszam też na chlebek bananowy z czekoladą.

Smacznego!

Ala

 


2 przemyślenia nt. „Chlebek gryczany z jabłkami

  1. Ale pyszny musi być ten chlebek. A macie jakiś chlebek z kukurydzą? Potrzebuję dużo przepisów na chleb dla alergików.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *