Chłodnik truskawkowo kokosowy na lato

Chłodnik truskawkowo kokosowy

Składniki:

  • Mleko kokosowe – 400 ml;
  • Woda – 300 ml;
  • Truskawki – 1 kg (można użyć innych sezonowych owoców – maliny, jagody, porzeczki);
  • Cukier puder – do smaku;
  • Sól – szczypta;
  • Makaron – 250 g (ja użyłam makaronu orzo, czyli w kształcie ziarenek ryżu, ale kształt makaronu jest absolutnie dowolny.

Jak zrobić chłodnik truskawkowo kokosowy:

Gotujemy makron zgodnie ze wskazówkami producenta, przelewamy go obficie zimną wodą. Owoce myjemy, obieramy wkładamy do garnka, dolewamy wodę, mleko kokosowe, wsypujemy na początek 2 łyżki cukru pudru, szczyptę soli  i miksujemy. Jeśli chłodnik jest dla Was za mało słodki, dosypujecie cukier puder, jeśli za gęsty – dolewacie wodę i jeszcze chwilę miksujecie.

Chłodnik podajemy z makaronem, do przybrania można odłożyć sobie kilka truskawek, użyć listków mięty, czy płatków kokosowych.

Smacznego!

Zupy owocowe na upały:

Zapraszam też do skorzystania z przepisu na chłodnik truskawkowy z makaronem razowym (http://bezmiksera.pl/chlodnik-truskawkowy-razowym-makaronem/) i na zupę jagodową (http://bezmiksera.pl/zupa-jagodowa-z-kefirowymi-kluseczkami/), którą można podać ciepłą lub mocno schłodzoną.

Ala

bezmiksera.pl


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *