Chłodnik truskawkowy

Chłodnik truskawkowy z razowym makaronem

Składniki:

  • Woda – 1 litr;
  • Truskawki – 600 g;
  • Cukier – 5 łyżek;
  • Cynamon – 1/2 łyżeczki;
  • Wanilia – 1 laska;
  • Goździki – 4 sztuki;
  • Sok z cytryny – 1 łyżka;
  • Śmietana kwaśna – 200 g;
  • Makaron razowy lub inny dodatek.

Przepis na chłodnik truskawkowy – wykonanie:

Truskawki myjemy i odszypułkowujemy. Zagotowujemy wodę, do wrzątku wsypujemy cukier, goździki, cynamon, dodajemy sok z cytryny i laską wanilii w całości, gotujemy wszystko razem 5 minut. Po tym czasie, do gotującej się wody z przyprawami dodajemy truskawki i gotujemy je aż do miękkości. następnie wyławiamy z zupy goździki oraz laskę wanilii. Goździki wyrzucamy, a wanilię kroimy wzdłuż na pół i zeskrobujemy nożem miąższ, który dodajemy do zupy. Na koniec do delikatnie gotującego się chłodnika dodajemy 200 g kwaśnej śmietany i całość podgrzewamy jeszcze przez kilka minut. Gdy nasza zupa odrobinę się przestudzi, miksujemy wszystko i schładzamy w lodówce przez kilka godzin.

Przed podaniem gotujemy makaron lub inny ulubiony dodatek. Jeśli macie ochotę na chłodnik bez zbożowych dodatków, tylko do picia, polecam go z kilkoma kostkami lodu. Jest bardzo lekki i dzięki przyprawom oraz kwaśnej śmietanie idealnie orzeźwia.

Najlepiej zrobicie, jeśli przygotujecie podwójną porcję 🙂

Smacznego!

Ala