Chrust żółtkowy doskonały

Chrust żółtkowy doskonały

Przepis na chrust żółtkowy doskonały – składniki:

  • Żółtka – 6 sztuk;
  • Śmietanka kremówka (30%) – 200 ml;
  • Mąka pszenna typ 500 – 340 g (użyłam wrocławskiej);
  • Sól – szczypta;
  • Olej – do smażenia;
  • Cukier puder – do posypania.

Jak zrobić chrust żółtkowy doskonały:

  • Do miski wsypujemy szczyptę soli i przesiewamy mąkę. Wlewamy śmietankę oraz żółtka – zagniatamy gładkie ciasto.
  • Następnie układamy uformowane w kulę ciasto na blacie, desce, albo stolnicy i energicznie uderzamy w nie na przykład kulą do ucierania lub wałkiem. Dzięki temu wbijamy do ciasta powietrze.
  • Podczas zbijania kula ciasta będzie się rozpłaszczać, składamy ją ponownie i znów uderzamy (powtarzamy czynność kilkukrotnie).
  • Ciasto przykrywamy i odstawiamy na 20-30 minut (można wstawić do lodówki).
  • Po wyjęciu z lodówki dzielimy je na dwie części. Część nieużywaną przykrywamy, żeby nie obsychała.
  • Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 2 mm i przy pomocy radełka lub noża tniemy je w paski o szerokości 3 – 3,5 cm.
  • Następnie paski te przycinamy tak, żeby miały wysokość ok. 7 cm. Na środku tak otrzymanych prostokątów robimy pionowe nacięcie (ok. 2,5 cm) i przekładamy przez nie jeden z końców formując faworek.
  • Chruściki wkładamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron na złoto. Po usmażeniu wykładamy na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Ciepłe faworki obtaczamy w cukrze pudrze.

chrust

Literatura:
Zawadzka W.: Kucharka litewska. Wydawnictwo Pojezierze, Olsztyn 1987.

Smacznego!

Ala