Przepis na chrust żółtkowy doskonały – składniki:
- Żółtka – 6 sztuk;
- Śmietanka kremówka (30%) – 200 ml;
- Mąka pszenna typ 500 – 340 g (użyłam wrocławskiej);
- Sól – szczypta;
- Olej – do smażenia;
- Cukier puder – do posypania.
Jak zrobić chrust żółtkowy doskonały:
- Do miski wsypujemy szczyptę soli i przesiewamy mąkę. Wlewamy śmietankę oraz żółtka – zagniatamy gładkie ciasto.
- Następnie układamy uformowane w kulę ciasto na blacie, desce, albo stolnicy i energicznie uderzamy w nie na przykład kulą do ucierania lub wałkiem. Dzięki temu wbijamy do ciasta powietrze.
- Podczas zbijania kula ciasta będzie się rozpłaszczać, składamy ją ponownie i znów uderzamy (powtarzamy czynność kilkukrotnie).
- Ciasto przykrywamy i odstawiamy na 20-30 minut (można wstawić do lodówki).
- Po wyjęciu z lodówki dzielimy je na dwie części. Część nieużywaną przykrywamy, żeby nie obsychała.
- Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 2 mm i przy pomocy radełka lub noża tniemy je w paski o szerokości 3 – 3,5 cm.
- Następnie paski te przycinamy tak, żeby miały wysokość ok. 7 cm. Na środku tak otrzymanych prostokątów robimy pionowe nacięcie (ok. 2,5 cm) i przekładamy przez nie jeden z końców formując faworek.
- Chruściki wkładamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron na złoto. Po usmażeniu wykładamy na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Ciepłe faworki obtaczamy w cukrze pudrze.
Literatura:
Zawadzka W.: Kucharka litewska. Wydawnictwo Pojezierze, Olsztyn 1987.
Smacznego!
Ala