Ciasteczka brownie

Ciasteczka brownie z kremem z masła orzechowego

Ciasteczka brownie z kremem z masła orzechowego

Zaczęły się chłodne wieczory i chłodne poranki. U nas w domu pachnie już czekoladą, cynamonem i grzybami suszącymi się przy kominku. Przepis na ciasteczka brownie dość długo czekał oznaczony w zakładkach przeglądarki. Latem nie bardzo mam chęć na takie wypieki, a potem czasu nie było, bo przeprowadzka, wykańczanie domu i wieczny niedoczas. Na szczęście wszystko zaczyna się normalizować, wracam z przepisami i remontuję cichaczem stronę, której strukturę zdemolowałam.

Ciasteczka brownie z kremem
Ciasteczka brownie z kremem z masła orzechowego

Przepis na ciasteczka brownie – składniki:

Ciasto:

  • Czekolada gorzka – 350 g;
  • Masło – 40 g;
  • Cukier brązowy – 150 g;
  • Jajka – 2 sztuki (u mnie rozmiar L);
  • Mąka pszenna tortowa – 40 g;
  • Proszek do pieczenia – 1/4 łyżeczki;
  • Sól – szczypta.

Krem:

  • Masło orzechowe ( u mnie jak zwykle czerwone Sante) – 280 g;
  • Cukier puder – 160 g;
  • Masło – 80 g;
  • Śmietanka tortowa (36%) – 80 ml.

Przygotowanie:

150 g czekolady drobno siekamy, pozostałe 200 g łamiemy na mniejsze kawałki. 200 g czekolady gorzkiej w kawałkach umieszczamy w rondelku wraz z masłem i topimy w kąpieli wodnej. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy na parze, aż masa jajeczna stanie się kremowa.

Do masy jajecznej wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą – mieszamy trzepaczką rózgową. Następnie wlewamy roztopioną czekoladę z masłem – mieszamy. Dodajemy posiekaną drobno czekoladę (150 g) – mieszamy chwilkę. Masę odstawiamy na 10 min.

Blachę wykładamy pergaminem i nakładamy łyżeczką porcje ciasta (pamiętajmy o odstępach, żeby ciastka się nie pozrastały) – tak piekłam te ciacha po raz pierwszy. Po raz drugi byłam sprytniejsza i użyłam maty do whoopie pie Lekue, ciasteczka lepiej zachowały kształt i niewiele różniły się wielkością między sobą. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopi C prze około 10 min.

Ciasteczka całkowicie wystudzić, a następnie delikatnie zdjąć z pergaminu lub maty silikonowej.

Przygotowujemy krem orzechowy – masło wraz z cukrem pudrem i masłem orzechowym ucieramy lub miksujemy (można użyć blendera) aż masa nabierze kremowej konsystencji. Następnie ubijamy śmietankę, dodajemy do masy orzechowej i mieszamy całość trzepaczką rózgową.

Ciasteczka przekładamy solidną porcją kremu orzechowego, odstawiamy na jakieś 30 minut i podajemy.

Smacznego!

Ala

Źródło przepisu:

https://www.donnahay.com.au/recipes/desserts-and-baking/brownie-cookies-with-peanut-butter-frosting

 

Inne przepisy z czekoladą:

Czekolada na gorąco
Czekolada na gorąco z cynamonem i jogurtem

 

Tarta czekoladowa z dżemem porzeczkowym
Tarta czekoladowa

 

sernikobrownie
Sernikobrownie

 

Ciasto gryczane czekoladowe – gryczane brownie

3 przemyślenia nt. „Ciasteczka brownie z kremem z masła orzechowego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *