Przepis na ciasteczka brownie – składniki:
Ciasto:
- Czekolada gorzka – 350 g;
- Masło – 40 g;
- Cukier brązowy – 150 g;
- Jajka – 2 sztuki (u mnie rozmiar L);
- Mąka pszenna tortowa – 40 g;
- Proszek do pieczenia – 1/4 łyżeczki;
- Sól – szczypta.
Krem:
- Masło orzechowe ( u mnie jak zwykle czerwone Sante) – 280 g;
- Cukier puder – 160 g;
- Masło – 80 g;
- Śmietanka tortowa (36%) – 80 ml.
Jak zrobić ciasteczka brownie z kremem – przygotowanie:
- 150 g czekolady drobno siekamy, pozostałe 200 g łamiemy na mniejsze kawałki.
- 200 g czekolady gorzkiej w kawałkach umieszczamy w rondelku wraz z masłem i topimy w kąpieli wodnej, odstawiamy żeby masa trochę się przestudziła (ale nie stężała).
- Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy na parze, aż masa jajeczna stanie się kremowa.
- Do masy jajecznej wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą – mieszamy trzepaczką rózgową.
- Następnie wlewamy roztopioną czekoladę z masłem – mieszamy. Dodajemy też posiekaną drobno czekoladę (150 g) – mieszamy chwilkę. Masę odstawiamy na 10 min.
- Blachę wykładamy pergaminem i nakładamy łyżeczką porcje ciasta (pamiętajmy o odstępach, żeby ciastka się nie pozrastały) – tak piekłam te ciacha po raz pierwszy. Po raz drugi byłam sprytniejsza i użyłam maty do whoopie pie Lekue, ciasteczka lepiej zachowały kształt i niewiele różniły się wielkością między sobą.
- Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopi C prze około 10 min.
- Ciastka należy całkowicie wystudzić, a następnie delikatnie zdjąć z pergaminu lub maty silikonowej.
- Przygotowujemy krem orzechowy – masło wraz z cukrem pudrem i masłem orzechowym ucieramy lub miksujemy (można użyć blendera) aż masa nabierze kremowej konsystencji. Następnie ubijamy śmietankę, dodajemy do masy orzechowej i mieszamy całość trzepaczką rózgową.
- Ciasteczka przekładamy solidną porcją kremu orzechowego, odstawiamy na jakieś 30 minut i podajemy.
Smacznego!
Ala
Źródło przepisu:
https://www.donnahay.com.au/recipes/desserts-and-baking/brownie-cookies-with-peanut-butter-frosting
Przepisy na ciasta z kremem: