Ciastka z konfiturą

Ciasteczka serowe z galaretką

Ciasteczka serowe z galaretką

Córki dorwały się do moich półek z książkami i czasopismami kulinarnymi. Po burzliwej siostrzanej przepychance doszły do porozumienia i poprosiły mnie o ciasteczka serowe z galaretką.

Ciastka przełożyłam dżemem z czerwonej porzeczki własnej roboty, do którego po zmiksowaniu dodałam żelatynę. Dzięki temu nadzienie przypomina galaretkę, a ciastka dobrze się sklejają.

ciasteczka serowe
Ciasteczka serowe z galaretką

Przepis na ciasteczka serowe z galaretką – składniki:

  • Masło – 150 g;
  • Cukier biały (najlepiej wybrać cukier drobny do wypieków lub cukier puder) – 150 g;
  • Ser twarogowy mielony – 200 g;
  • Mąka pszenna tortowa – ok. 500 g;
  • Jajka – 2 sztuki;
  • Sól – szczypta;
  • Dżem z czerwonej porzeczki (lub inny ulubiony) – ok. 250 g;
  • Żelatyna – 1,5 łyżki;
  • Cukier puder – do oprószenia lub polukrowania (opcjonalnie).

Jak zrobić ciastka serowe z galaretką:

Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól. Do składników sypkich dodajemy mielony twaróg, pokrojone w kawałki masło, wbijamy dwa jajka. Zagniatamy ciasto (ciasto będzie się kleiło), przekładamy je do worka i schładzamy w lodówce przez 1-2 godziny.

Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki, dzielimy na dwie części. Każdą z części kolejno rozwałkowujemy na grubość 3 mm i wycinamy z niej okrągłe ciasteczka. W co drugim ciasteczku wycinamy malutką foremką otworek. Ciastka układamy na blasze wyłożonej pergaminem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C, aż ich powierzchnia zacznie się złocić. Czynności powtarzamy aż do wykorzystania całego ciasta.

Dżem przekładamy do rondelka i delikatnie podgrzewamy, gdy jego konsystencja stanie się rzadka miksujemy  go blenderem lub przecieramy przez sitko. Żelatynę wsypujemy do kubeczka i zalewamy zimną wodą, mieszamy i odstawiamy na chwilę żeby napęczniała. Do napęczniałej żelatyny wlewamy odrobinę wrzątku i mieszamy, kiedy stanie się znów płynna wlewamy ją do zmiksowanego dżemu – mieszamy. Dżem rozsmarowujemy na okrągłym ciastku i przykrywamy ciastkiem z wyciętym otworkiem. Pozostawiamy do zastygnięcia galaretki.

Przed podaniem można ciastka oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.

Źródło przepisu:

„Magia Świąt” dodatek do Twojego Stylu, grudzień 2015.

Przepisy na ciastka:

Ciasteczka podwójnie czekoladowe
Ciasteczka podwójnie czekoladowe

 

Przepis na ciasteczka migdałowe
Ciasteczka migdałowe

 

Amoniaczki
Kruche ciasteczka z amoniakiem

 

Amerykanki domowe
Domowe amerykanki

 

pierożki z powidłami
Pieczone pierożki z powidłami

Smacznego!

Ala

 


2 przemyślenia nt. „Ciasteczka serowe z galaretką

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *