Ciastka kruche na Wielkanoc

Ciasteczka wielkanocne

Schłodzone masło kroimy na kawałki i wkładamy do miski. Do masła dodajemy szczyptę soli, cukier puder i dwa surowe żółtka. Sprawnie zagniatamy jednolite ciasto. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią i zostawiamy na 15-20 minut w chłodnym miejscu.

Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm, jeśli klei się do podłoża podsypujemy ciasto mąką. Z ciasta wykrawamy krążki (do wykrawania użyłam szklanki). Krążki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i w każde ciastko delikatnie wciskamy kilka czekoladowych jajeczek.

Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni C, ciastka pieczemy około 17 minut (blachy z ciastkami wkładamy do piekarnika pojedynczo).

Smacznego!

Ala

 

 


2 thoughts on “Ciasteczka wielkanocne”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *