Ciastka z masłem orzechowym

Wykonanie ciastek z masłem orzechowym:

Do miski przekładamy masło orzechowe, dodajemy do niego pokrojone w kawałki masło, szczyptę soli i cukier. Ucieramy wszystko na jednolitą masę. Pod koniec ucierania wbijamy jedno całe jajko oraz 3 żółtka – ucieramy. Do tak przygotowanej masy dodajemy przesianą uprzednio mąkę wraz z sodą i proszkiem do pieczenia – zagniatamy ciasto. Ciasto odstawiamy na kwadrans do lodówki.

Blachy do pieczenia wykładamy pergaminem. Ciasto porcjujemy łyżką i formujemy z nich kulki. Kulki układamy w sporych odstępach na blaszkach i każdą kulkę spłaszczmy dłonią lub łyżką (ja spłaszczałam je stemplem do ciastek).

Ciasteczka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez około kwadrans na jedną blaszkę. Ciastka zostawiamy na blaszkach do wystygnięcia.

Uwagi:

Ilość mąki jaką trzeba dodać do ciasta zależy od rodzaju masła orzechowego. Im bardziej kremowe masło, tym więcej maki trzeba będzie wsypać.

Przepisy na ciastka:

ciastka z m&m's
Ciastka z m&m

 

ciastka owsiane
Ciasteczka owsiane

 

Ciasteczka podwójnie czekoladowe
Ciasteczka podwójnie czekoladowe

 

Kruche ciasteczka kakaowe
Czekoladowe kruche ciasteczka

Smacznego!

Ala


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *