Ciasto „Słonecznik”

Ciasto „Słonecznik”

Składniki (na blaszkę 23:35 cm):

Biszkopt:

  • Jajka – 5 sztuk w rozmiarze L;
  • Cukier drobny – 10 łyżek;
  • Mąka pszenna tortowa – 5 łyżek;
  • Skrobia ziemniaczana – 5 łyżek;
  • Sól – szczypta;
  • Woda z cukrem i sokiem z cytryny – do ponczowania biszkoptu (około 100 ml);

Krem:

  • Kajmak – 250 g;
  • Mascarpone – 250 g;

Płytka słonecznikowa:

  • Ziarna słonecznika – 400 g;
  • Mleko 3,2% lub 2% – 5 łyżek;
  • Masło – 100 g;
  • Cukier – 125 g;
  • Czekolada gorzka na polewę – 200 g;
  • Dżem z czarnej porzeczki do przełożenia – opcjonalnie (ja użyłam).

Przepis na ciasto „Słonecznik”:

  • Jeśli nie uda nam się lub nie chcemy kupować gotowej masy kajmakowej musimy przygotować ją w domu. Najlepiej zrobić to wieczór wcześniej.
  • Puszkę ze słodzonym mlekiem skondensowanym (zamkniętą!) gotujemy przez około 3 godziny (podczas gotowania cała puszka musi być zanurzona w wodzie).
  • Po tym czasie puszkę wyjmujemy, zostawiamy do całkowitego wystygnięcia przed otworzeniem i kajmak gotowy.
  • Przygotowujemy biszkopt.
  • Jajka, których będziemy używać do biszkoptu wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej, oba rodzaje mąki przesiewamy.
  • Oddzielamy żółtka od białek.
  • Do miski wsypujemy szczyptę soli, wlewamy białka i ubijamy na sztywną pianę (po przechyleniu miski dnem do góry piana nie powinna spływać).
  • Następnie ciągle ubijając dodajemy partiami po 2 łyżki cukru.
  • Kolejnym etapem jest dodawanie żółtek.
  • Żółtka dodajemy pojedynczo, oczywiście ciągle ubijając całość.
  • Został nam ostatni etap, czyli połączenie jajecznej piany z mąką.
  • Do tego używam trzepaczki rózgowej i staram się delikatnie wmieszać mąkę, tak żeby nie popsuć napowietrzonej struktury.
  • Rózgę kuchenną prowadzę ruchem z góry w dół.
  • Mąkę również wsypujemy partiami po 2 łyżki.
  • Dno formy do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Nigdy nie natłuszczam boków formy.
  • Ciasto biszkoptowe przelewamy do formy i pieczemy przez około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni C (grzanie ustawiam góra-dół).
  • Letni biszkopt wyjmujemy z formy i delikatnie zdejmujemy z niego powstałą podczas pieczenia skórkę (można ją skroić nożem, albo zrolować palcami) oraz pergamin, którym pierwotnie była wyłożona blaszka.
  • Do przygotowania płytki słonecznikowej będziemy potrzebowali tej samej blaszki, na której piekliśmy biszkopt, albo drugiej w identycznym rozmiarze.
  • Płytkę przygotowujemy następująco: do rondelka wkładamy 100 g masła, wsypujemy cukier i wlewamy mleko.
  • Gotujemy całość do rozpuszczenia się cukru i stopienia masła, a następnie jeszcze przez około 5 minut.
  • Nie przestając podgrzewać całości wsypujemy ziarna słonecznika i starannie mieszamy, żeby obkleiły się słodkim syropem.
  • Gotujemy wszytko przez kolejne 5 minut.
  • Blaszkę wykładamy pergaminem do pieczenia (nie tylko dno, pergamin powinien wystawać ponad wyłożony na niego słonecznik, żebyśmy mieli za co chwycić podczas zdejmowania płytki).
  • Na blaszkę wyłożoną pergaminem wykładamy masę słonecznikową, rozkładamy ją równomiernie łyżką i delikatnie dociskamy, żeby po upieczeniu była z tego równa płytka.
  • Płytkę słonecznikowa pieczemy do momentu aż stanie się złota (około 20 minut w 160 stopniach C).
  • Zdejmujemy ją z blaszki kiedy przestygnie, ale nie będzie jeszcze zupełnie zimna.
  • Biszkopt ponczujemy wodą z cukrem i cytryną. Następnie rozsmarowujemy na nim dżem z czarnej porzeczki (można pominąć).
  • 250 g kajmaku łączymy rózgą kuchenną z 250 g mascarpone. Tak powstały krem rozsmarowujemy na biszkopcie.
  • Na kremie układamy płytkę słonecznikową.
  • Całość polewamy roztopioną gorzką czekoladą.
  • Placek wstawiamy przynajmniej do lodówki (najlepiej na 12 godzin lub całą noc), żeby całość trochę usiadła i się ściągnęła.
  • Krojenie tego ciasta niestety nie należy do najprzyjemniejszych. Ostry, cienki nóż (najlepiej z piłką) jest niezbędny.

Smacznego!

Ala