Składniki (na blaszkę 23:35 cm):
Biszkopt:
- Jajka – 5 sztuk w rozmiarze L;
- Cukier drobny – 10 łyżek;
- Mąka pszenna tortowa – 5 łyżek;
- Skrobia ziemniaczana – 5 łyżek;
- Sól – szczypta;
- Woda z cukrem i sokiem z cytryny – do ponczowania biszkoptu (około 100 ml);
Krem:
- Kajmak – 250 g;
- Mascarpone – 250 g;
Płytka słonecznikowa:
- Ziarna słonecznika – 400 g;
- Mleko 3,2% lub 2% – 5 łyżek;
- Masło – 100 g;
- Cukier – 125 g;
- Czekolada gorzka na polewę – 200 g;
- Dżem z czarnej porzeczki do przełożenia – opcjonalnie (ja użyłam).
Przepis na ciasto „Słonecznik”:
- Jeśli nie uda nam się lub nie chcemy kupować gotowej masy kajmakowej musimy przygotować ją w domu. Najlepiej zrobić to wieczór wcześniej.
- Puszkę ze słodzonym mlekiem skondensowanym (zamkniętą!) gotujemy przez około 3 godziny (podczas gotowania cała puszka musi być zanurzona w wodzie).
- Po tym czasie puszkę wyjmujemy, zostawiamy do całkowitego wystygnięcia przed otworzeniem i kajmak gotowy.
- Przygotowujemy biszkopt.
- Jajka, których będziemy używać do biszkoptu wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej, oba rodzaje mąki przesiewamy.
- Oddzielamy żółtka od białek.
- Do miski wsypujemy szczyptę soli, wlewamy białka i ubijamy na sztywną pianę (po przechyleniu miski dnem do góry piana nie powinna spływać).
- Następnie ciągle ubijając dodajemy partiami po 2 łyżki cukru.
- Kolejnym etapem jest dodawanie żółtek.
- Żółtka dodajemy pojedynczo, oczywiście ciągle ubijając całość.
- Został nam ostatni etap, czyli połączenie jajecznej piany z mąką.
- Do tego używam trzepaczki rózgowej i staram się delikatnie wmieszać mąkę, tak żeby nie popsuć napowietrzonej struktury.
- Rózgę kuchenną prowadzę ruchem z góry w dół.
- Mąkę również wsypujemy partiami po 2 łyżki.
- Dno formy do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Nigdy nie natłuszczam boków formy.
- Ciasto biszkoptowe przelewamy do formy i pieczemy przez około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni C (grzanie ustawiam góra-dół).
- Letni biszkopt wyjmujemy z formy i delikatnie zdejmujemy z niego powstałą podczas pieczenia skórkę (można ją skroić nożem, albo zrolować palcami) oraz pergamin, którym pierwotnie była wyłożona blaszka.
- Do przygotowania płytki słonecznikowej będziemy potrzebowali tej samej blaszki, na której piekliśmy biszkopt, albo drugiej w identycznym rozmiarze.
- Płytkę przygotowujemy następująco: do rondelka wkładamy 100 g masła, wsypujemy cukier i wlewamy mleko.
- Gotujemy całość do rozpuszczenia się cukru i stopienia masła, a następnie jeszcze przez około 5 minut.
- Nie przestając podgrzewać całości wsypujemy ziarna słonecznika i starannie mieszamy, żeby obkleiły się słodkim syropem.
- Gotujemy wszytko przez kolejne 5 minut.
- Blaszkę wykładamy pergaminem do pieczenia (nie tylko dno, pergamin powinien wystawać ponad wyłożony na niego słonecznik, żebyśmy mieli za co chwycić podczas zdejmowania płytki).
- Na blaszkę wyłożoną pergaminem wykładamy masę słonecznikową, rozkładamy ją równomiernie łyżką i delikatnie dociskamy, żeby po upieczeniu była z tego równa płytka.
- Płytkę słonecznikowa pieczemy do momentu aż stanie się złota (około 20 minut w 160 stopniach C).
- Zdejmujemy ją z blaszki kiedy przestygnie, ale nie będzie jeszcze zupełnie zimna.
- Biszkopt ponczujemy wodą z cukrem i cytryną. Następnie rozsmarowujemy na nim dżem z czarnej porzeczki (można pominąć).
- 250 g kajmaku łączymy rózgą kuchenną z 250 g mascarpone. Tak powstały krem rozsmarowujemy na biszkopcie.
- Na kremie układamy płytkę słonecznikową.
- Całość polewamy roztopioną gorzką czekoladą.
- Placek wstawiamy przynajmniej do lodówki (najlepiej na 12 godzin lub całą noc), żeby całość trochę usiadła i się ściągnęła.
- Krojenie tego ciasta niestety nie należy do najprzyjemniejszych. Ostry, cienki nóż (najlepiej z piłką) jest niezbędny.
Smacznego!
Ala