Ciasto z winnymi śliwkami

Ciasto z winnymi śliwkami i rozmarynem

Ciasto z winnymi śliwkami

Zaczyna się właśnie długi weekend. Wstawiam dziś przepis na czekoladowe ciasto z śliwkami gotowanymi w czerwonym winie, z dodatkiem miodu i rozmarynu. Jest to propozycja dla dorosłych smakoszy.

Ciasto z winnymi śliwkami
Ciasto czekoladowe z winnymi śliwkami

Przepis na ciasto z winnymi śliwkami – składniki:

Ciasto:

  • Mąka pszenna tortowa – 250 g;
  • Kakao ciemne w proszku – 7 łyżek;
  • Cukier brązowy – 300 g;
  • Sól – 1 łyżeczka;
  • Soda oczyszczona – 1 łyżeczka;
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka;
  • Masło – 125 g;
  • Woda – niepełna szklanka (ok. 230 ml);
  • Jajka (rozmiar L) – 2 sztuki;
  • Maślanka lub kefir – 125 ml.

Winne śliwki:

  • Śliwki z łatwo odchodzącą pestką (np. węgierki) – ok. 700 g;
  • Wino czerwone wytrawne – 500 ml;
  • Miód (użyłam lipowego) – 4 pełne łyżki;
  • Sok z 1/2 dużej cytryny;
  • Liść laurowy – 2 sztuki;
  • Rozmaryn (świeży) – 4 gałązki.

Polewa:

  • Gorzka czekolada – 170 g;
  • Masło – 4 łyżki.

Jak zrobić ciasto z winnymi śliwkami:

Śliwki myjemy, kroimy na pół i usuwamy z nich pestki. Owoce wkładamy do garnka, zalewamy je winem, dodajemy miód, sok z cytryny, liście laurowe oraz rozmaryn. Gotujemy wszystko na małej mocy pola grzewczego (miód musi się rozpuścić, a śliwki zmięknąć). Śliwki odcedzamy. 1/3 śliwek zostawiamy do ułożenia na cieście, a pozostałe 2/3 kroimy na mniejsze kawałki.

Przygotowujemy ciasto. Mąkę i kakao przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz sól i cukier – mieszamy. W garnku podgrzewamy wodę z masłem, masło musi się rozpuścić, ale całość nie powinna się zagotować. Odstawiamy wodę z masłem do przestygnięcia. Do mniejszej miski wlewamy maślankę, wbijamy do niej jajka, całość ubijamy przez chwilę rózgą kuchenną. Do miski z suchymi składnikami wlewamy wodę z roztopionym masłem oraz jajka z maślanką – całość mieszamy łyżką lub rózgą kuchenną aż do momentu uzyskania gładkiego ciasta.

Dno formy do pieczenia wykładamy pergaminem, na pergamin wykładamy pokrojone śliwki. Na owoce wylewamy ciasto. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 50- 60 minut (do suchego patyczka).

Upieczone ciasto obkrawamy nożem i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Na wierzchu ciasta układamy pozostałe połówki śliwek. Całość polewamy roztopioną wraz z masłem czekoladą (Do małego garnuszka lub miski wkładamy połamaną czekoladę, dodajemy masło. Całość ustawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą – dno miseczki z czekoladą nie może stykać się z wrzątkiem. Czekoladę z masłem mieszamy od czasu do czasu w trakcie rozpuszczania, polewę wylewamy na ciasto zaraz po rozpuszczeniu.).

Uwagi:

Przepis na śliwki gotowane w czerwonym winie z dodatkiem miodu i rozmarynu pochodzi z magazynu kulinarnego „Kukbuk”: nr 11 wrzesień październik 2014.

Smacznego!

Ala

 

 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *