Cukier waniliowy

Cukier waniliowy (domowy)

Domowy cukier waniliowy

Od dłuższego czasu sama przygotowuję cukier waniliowy. Robię go zawsze na bazie cukru pudru, a nie cukru krystalicznego. Idealnie nadaje się jako dodatek do ciast, a także do posypania gofrów, naleśników, ptysiów, faworków.

Cukier waniliowy
Domowy cukier waniliowy

Przepis na domowy cukier waniliowy – składniki:

  • Cukier puder – 200 g;
  • Laska wanilii – 2 sztuki

Przygotowanie domowego cukru waniliowego:

Do szczelnego słoika wsypujemy cukier puder. Jedną laskę wanilii kroimy wzdłuż na pół i nożem zeskrobujemy miąższ. Miąższ dodajemy do cukru – mieszamy. Drugą laskę wanilii tniemy na dwa lub więcej kawałków i utykamy je w cukrze.

Słoik szczelnie zamykamy i odstawiamy na 10-14 dni. Po tym czasie cukier wspaniale (i naturalnie) się zaromatyzuje.

Jeżeli cukru waniliowego ubywa mi niedużo, bo potrzebuję go na przykład do popudrowania czegoś, uzupełniam słoiczek taką ilością cukru pudru, jaką zużyłam – mieszam i zamykam. Jeśli planuję używać go w większej ilości do pieczenia, albo do bez, przygotowuję zawczasu większą porcję domowego cukru waniliowego.

Zapraszam po inne przepisy:

ciasto waniliowe z owocami kandyzowanymi
Ciasto waniliowe z kandyzowanymi owocami

 

Przepis na gofry
Gofry z pudrem

 

Pierogi z serem
Pierogi z serem

 

Skórka kandyzowa
Domowa skórka pomarańczowa

Smacznego!

Ala


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *