Cukinia z anchois i orzeszkami

Cukinia na słodko kwaśno

Składniki:

  • Cukinia – 500 g;
  • Solone filety anchois – 6 sztuk;
  • Rodzynki – 30 g;
  • Ocet winny (biały lub czerwony) – 2 łyżki;
  • Czosnek – 1 ząbek;
  • Orzeszki pinioli – 3 łyżki;
  • Skórka otarta z 1/2 cytryny;
  • Woda, oliwa z oliwek, sól, pieprz, natka pietruszki.

Cukinia na słodko kwaśno – wykonanie:

Z cukinii odkrawamy końcówki i kroimy warzywo na długie, cienkie paski. Czosnek drobno siekamy i podsmażamy go na oliwie, następnie dodajemy cukiniowe paski i smażymy aż zaczną się rumienić. Dolewamy wtedy do cukinii ocet winny i 3 łyżki wody, przykrywamy całość i dusimy. W międzyczasie zalewamy rodzynki wrzątkiem i odstawiamy do sparzenia, potem odlewamy wodę, ocieramy skórkę z cytryny. Anchois siekamy, a następnie rozcieramy na pastę. Pastę z anchois, skórkę z cytryny, rodzynki i pinioli przekładamy na patelnię do cukinii, całość podgrzewamy mieszając do momentu, aż cukinia zmięknie i będzie pokryta wytworzonym sosem. Doprawić całość, przybrać natką pietruszki.

Cukinia na słodko kwaśno – uwagi:

Pamiętajcie, żeby nie dodawać soli bez skosztowania, anchois jest bardzo słone i może nie być konieczności dosalania.

Smacznego!

Ala


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *