Smarowidło czekoladowo-śliwkowe

Cynamonowa czekośliwka

Przygotowanie:

Śliwki wkładamy do rondla z grubym dnem i podgrzewamy aż zmiękną i zaczną się rozpadać (można dodać odrobinę wody). Do miękkich śliwek wsypujemy cukier i przesmażamy razem około 1,5 godziny. Jeśli gęstość powideł nas satysfakcjonuje, wyłączamy grzanie. Do gorącej pulpy śliwkowej dodajemy połamaną na małe kawałki gorzką czekoladę. Mieszamy i czekamy aż się rozpuści. Uwaga – czekolada zagęści nam powidła. Na sam koniec wsypujemy cynamon – mieszamy i gotowe.

Nigdy nie pasteryzowałam słoików z czekośliwką, zawsze robię jej małe ilości, które schodzą na bieżąco. Nie wiem więc czy i jak długo takie dobroci mogą stać poza lodówką.

Smacznego!

Ala

Przepisy z cynamonem:

rogaliki z cynamonem i jabłkami
Rogaliki cynamonowe z jabłkami

 

placki marchwiowe
Placuszki marchewkowe z cynamonem

 

Czarna herbata z pomarańczą
Herbata z konfitura wiśniową i cynamonem

 

Szybkie ciasto cynamonowe
Ciasto cynamonowo-jabłkowe

 

Mus jabłkowo-dyniowy
Mus jabłkowo-dyniowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *