Cynamonowiec

Cynamonowiec z konfiturą pomarańczową

Cynamonowiec z konfiturą pomarańczową i kremem śmietankowym

Cynamonowiec, czyli 5 blatów cynamonowych przełożonych konfiturą pomarańczową z dodatkiem imbiru i kremem śmietankowym. To pyszne ciasto wprowadziło mnie w świąteczny nastrój.

Wszędzie już ozdoby świąteczne, akcje promocyjne, w centrach handlowych migoczą wesoło lampki na choinkach. Ja na razie wprowadzam się w nastrój swingującą muzyką, pachnącymi cynamonem i żurawiną świecami oraz zapachem domowego ciasta.

Cynamonowiec z konfitura pomarańczową i kremem śmietankowym
Cynamonowiec z konfitura pomarańczową i kremem śmietankowym

Pozwoliłam sobie na małe odstępstwa od przepisu, z którego korzystałam. Odstępstwem jest dodatek konfitury pomarańczowej z imbirem, ponieważ bałam się, że ciasto wyjdzie mdłe. A zamiast samej bitej śmietany do przełożenia, użyłam śmietany z mascarpone. Bita śmietana szybko podchodzi wodą, żywotność takiego ciasta byłaby więc bardzo krótka. Dzięki dodatkowi mascarpone, nawet na drugi dzień ciasto było pyszne i ładnie wyglądało.

Przepis na cynamonowiec z konfiturą pomarańczową i kremem śmietankowym – składniki:

Ciasto:

  • Masło- 250 g;
  • Cukier puder – 200 g;
  • Jajko – 4 sztuki (1 całe i 3 białka);
  • Kwaśna śmietana 18% lub 22 % – 3 łyżki;
  • Mąka tortowa – 300 g;
  • Cynamon mielony – 2 płaskie łyżeczki;
  • Sól – szczypta.

Do przełożenia:

  • Konfitura pomarańczowa – 280 g; (użyłam Owocowej Rapsodii);
  • Śmietanka kremówka (30%) – 500 ml;
  • Mascarpone – 200 g;
  • Cukier puder – 3 łyżki + do oprószenia.

Jak zrobić cynamonowiec z konfiturą pomarańczową i kremem śmietankowym:

Mąkę przesiewamy wraz z cynamonem. Ucieramy masło z cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodajemy do masy maślanej 1 jajko w całości i 3 białka – ucieramy. Następnie dokładamy kwaśną śmietanę i nie przerywając ucieranie wsypujemy porcjami przesianą mąkę z cynamonem.

Ciasto dzielimy na 5 równych części. Blaty z ciasta możemy piec w małej tortownicy (koniecznie wyścielonej pergaminem), albo wyrysować na pergaminie okręgi i na nie nakładać ciasto (ja piekłam w tortownicy o średnicy 18 cm). Na wyrysowane koło lub do tortownicy wykładamy 1/5 ciasta i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 10 minut. Czynność powtarzamy aż upieczemy wszystkie 5 blatów.

Z blatów odklejamy pergamin i je studzimy. Kremówkę ubijamy wraz z 3 łyżkami cukru pudru, do ubitej dodajemy porcjami mascarpone i mieszamy energicznie rózgą kuchenną. Na dolny blat wykładamy 1/4 konfitury pomarańczowej – rozsmarowujemy, na konfiturę wykładamy 1/4 ubitej śmietanki z mascarpone – rozsmarowujemy, to przykrywamy drugim krążkiem i to samo powtarzamy z pozostałymi blatami ciasta.

Cynamonowiec schładzamy w lodówce przez 3-4 godziny, przed podaniem oprószamy cukrem pudrem, możemy udekorować dodatkowo cynamonem i pomarańczą.

 

Źródło przepisu:

„Moje gotowanie poleca Słodkie Klimaty” listopad – grudzień 2014.

Inne przepisy:

piernik staropolski
Staropolski piernik świąteczny

 

Sernik z ricotty
Sernik z sera ricotta

 

Skórka pomarańczowa kandyzowana
Kandyzowana skórka pomarańczowa

 

Sernik dyniowy
Sernik dyniowy z pomarańczą i cynamonem

 

Kompot z suszu wigilijny
Kompot z suszu

 

 

Smacznego!

Ala

 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *