baba drożdżowa

Czekoladowa babka drożdżowa

Drożdże rozkruszamy do miski i zasypujemy dwiema łyżkami cukru, czekamy aż się rozpuszczą. Do mleka wsypujemy pozostały cukier i szczyptę soli, podgrzewamy całość do temperatury ok. 38 stopni C. Ciepłe mleko wlewamy do rozpuszczonych drożdży, dodajemy 4 łyżki mąki i mieszamy. Takie ciasto wstępne przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.

W tym czasie rodzynki zalewamy wrzątkiem. Masło i połamaną czekoladę umieszczamy w rondelku i powoli rozpuszczamy. Wyrośnięte ciasto wstępne zbijamy łyżką, dodajemy do niego roztopioną czekoladę z masłem, 2 całe jajka i 3 żółtka – mieszamy. Następnie wsypujemy partiami mąkę i energicznie wyrabiamy ciasto łyżką. Na koniec odcedzamy rodzynki, osuszamy na ręczniku papierowym i dodajemy do ciasta, które jeszcze przez chwilę wyrabiamy wraz z rodzynkami.

Formę do babki smarujemy starannie masłem i przekładamy do niej ciasto. Odstawiamy na 15 minut aby podrosło.

Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez około 40 minut. To czy babka jest upieczona najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem. Ciepłą babkę wyjmujemy delikatnie z formy i zostawiamy do całkowitego ostudzenia.

Babkę można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową (100 g czekolady gorzkiej wraz z 1,5 łyżeczki masła rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy ciasto).

Uwagi:

Babkę piekłam w formie z kominkiem o pojemności 1,5 litra. Uważam jednak, że ciut większa forma (1,7 litra) będzie znacznie lepsza.

Przepis na babkę:

Babka piaskowa
Babka piaskowa

 

Babka marmurkowa
Babka marmurkowa

 

Babka drożdżowa z szafranem
Babka drożdżowa szafranowa

 

Babka gotowana
Babka gotowana

 

Łatwa babka cytrynowa
Babka cytrynowa

 

Babka z czekoladą i powidłami
Babka z czekoladą E. Wedel i powidłami

Smacznego!

Ala

 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *