Domowe croissanty

Domowe croissanty

Jaką ja byłam huraoptymistką w zeszłym tygodniu. Upiekłam croissanty na niedzielne śniadanie i tak mi się wydawało, że zachowam mój przedporodowy kulinarny rytm. Młodsza córka jadła i spała, spała i jadła, ale… Ale już jej przeszło. Je przez całe noce, a w dzień nie daje się odłożyć. Więc croissantowy wpis usiłuję zrobić od tygodnia.

A skąd pomysł, żeby bawić się z ciastem na croissanty? Po pierwsze znalazłam przepis na te francuskie rogaliki na blogu Elizy Mórawskiej (whiteplate.com).  A Eliza to solidna firma i wiadomo, że jak wstawia przepis, to jest on sprawdzony, a efekt końcowy jest przepyszny (zachowałam proporcje składników z przepisu Elizy, ale sposób przygotowania ciasta wykorzystałam z przepisu na rogale świętomarcińskie). Po drugie od kilku tygodni miałam przeogromną ochotę na świeżutkiego croissanta na śniadanie. A skąd mam wziąć świeżego skoro moje śniadania są zwykle przed 7.00 rano? Odpowiedź jest oczywista – należy go sobie upiec. Moje pierwsze croissanty zrobiłam bez nadzienia, żeby każdy z nas mógł zjeść sobie rogalika z tym co lubi najbardziej (ja z miodem, Marcin z Nutellą).

Nigdy nie mogę zdecydować się, czy wolę croissanta zjadać zaczynając od odłamania rożka, czy może go rozwijać, rozerwać, czy też przekroić 🙂

croissanty 1

croissanty 2

croissanty 3

croissanty 4

croissanty

 

Przepis na domowe croissanty – składniki:

  • Drożdże świeże – 20 g;
  • Mąka pszenna luksusowa (tym 550) – 480 g + do podsypania;
  • Woda – 140 g;
  • Mleko – 140 g;
  • Cukier – 30 g;
  • Masło – 220 g (200 g masła zamrażamy, a pozostałe 20 g będziemy wrabiać do ciasta drożdżowego);
  • Sól – 1 łyżeczka;
  • Jajko – 1 sztuka (do posmarowania rogalików przed pieczeniem).

Domowe croissanty – wykonanie:

Przygotowanie croissantów rozkładamy sobie na 2 dni. Pierwszego dnia przygotowujemy ciasto drożdżowe, które będzie chłodziło się w lodówce oraz zamrażamy kostkę masła (masło to będziemy potem wrabiać w ciasto drożdżowe).

Drożdże kruszymy w misce, dodajemy do nich łyżeczkę cukru, 2 łyżki letniego mleka i 1 łyżkę maki. Całość mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, w tym czasie zaczyn powinien zacząć pracować.

Do większej miski wsypujemy mąkę, sól, pozostały cukier, zaczyn, wodę wymieszaną z mlekiem, masło i z całości zagniatamy jednolite ciasto. Ciasto będzie dość zwarte, ale elastyczne i nie powinno kleić się do rąk. Gotowe ciasto zawijamy w folię i schładzamy przez noc w lodówce.

Następnego dnia ścieramy zamrożone masło na tarce (na najgrubszych oczkach) i wyjmujemy z lodówki ciasto drożdżowe. Blat/stolnicę posypujemy odrobiną mąki i rozwałkowujemy ciasto drożdżowe w prostokąt. Starte masło dzielimy sobie na 4 porcje. Prostokąt ciasta posypujemy 1/4 maślanych wiórków i składamy – najpierw zaginamy do środka prawą stronę ciasta, a na to zakładamy lewą (otrzymujemy 3 warstwy ciasta przełożone 2 warstwami masła), całość znów rozwałkowujemy w prostokąt i powtarzamy posypywanie masłem, składanie i rozwałkowanie jeszcze 3 razy.

Tak przygotowane ciasto wałkujemy w prostokąt (długi i niezbyt wysoki (około 12 cm)). Następnie tniemy prostokąt na trójkąty, każdy z nich zwijamy (jak ktoś ma ochotę, może przed zwinięciem nałożyć na ciasto ulubione nadzienie). Po zwinięciu croissanty smarujemy rozmąconym jajkiem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni C i pieczemy rogaliki około 10 minut (czas zależy od ich wielkości). Świeżutkie rogaliki zajadamy 🙂

Szukasz inspiracji śniadaniowych? Oto przepisy:

Tosty francuskie
Tosty francuskie z miodem

 

Jajecznica podawana z bajglem
Jajecznica ze szczypiorkiem

 

Dżem słodzony miodem
Domowy dżem z tymiankiem

 

Owsianka kokosowa z morelami
Owsianka na mleku kokosowym

 

Twarożek z rukwią i czosnkiem
Twarożek z rukwią wodną i pieczonym czosnkiem

Smacznego!

Ala

 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *