Domowe croissanty

Domowe croissanty

Składniki:

  • Drożdże świeże – 20 g;
  • Mąka pszenna luksusowa (tym 550) – 480 g + do podsypania;
  • Woda – 140 g;
  • Mleko – 140 g;
  • Cukier – 30 g;
  • Masło – 220 g (200 g masła zamrażamy, a pozostałe 20 g będziemy wrabiać do ciasta drożdżowego);
  • Sól – 1 łyżeczka;
  • Jajko – 1 sztuka (do posmarowania rogalików przed pieczeniem).

Przepis na domowe croissanty:

  • Przygotowanie croissantów rozkładamy sobie na 2 dni.
  • Pierwszego dnia przygotowujemy ciasto drożdżowe, które będzie chłodziło się w lodówce oraz zamrażamy kostkę masła (masło to będziemy potem wrabiać w ciasto drożdżowe).
  • Drożdże kruszymy w misce, dodajemy do nich łyżeczkę cukru, 2 łyżki letniego mleka i 1 łyżkę mąki.
  • Całość mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, w tym czasie zaczyn powinien zacząć pracować.
  • Do większej miski wsypujemy mąkę, sól, pozostały cukier, zaczyn, wodę wymieszaną z mlekiem, masło i z całości zagniatamy jednolite ciasto.
  • Ciasto będzie dość zwarte, ale elastyczne i nie powinno kleić się do rąk. Gotowe ciasto zawijamy w folię i schładzamy przez noc w lodówce.
  • Następnego dnia ścieramy zamrożone masło na tarce (na najgrubszych oczkach) i wyjmujemy z lodówki ciasto drożdżowe.
  • Blat/stolnicę posypujemy odrobiną mąki i rozwałkowujemy ciasto drożdżowe w prostokąt.
  • Starte masło dzielimy sobie na 4 porcje.
  • Prostokąt ciasta posypujemy 1/4 maślanych wiórków i składamy – najpierw zaginamy do środka prawą stronę ciasta, a na to zakładamy lewą (otrzymujemy 3 warstwy ciasta przełożone 2 warstwami masła),
  • Całość znów rozwałkowujemy w prostokąt i powtarzamy posypywanie masłem, składanie i rozwałkowanie jeszcze 3 razy.
  • Tak przygotowane ciasto wałkujemy w prostokąt (długi i niezbyt wysoki (około 12 cm)).
  • Następnie tniemy prostokąt na trójkąty, każdy z nich zwijamy (jak ktoś ma ochotę, może przed zwinięciem nałożyć na ciasto ulubione nadzienie).
  • Po zwinięciu croissanty smarujemy rozmąconym jajkiem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni C i pieczemy rogaliki około 10 minut (czas zależy od ich wielkości).

przepis na croissanty

Smacznego!

Ala