Składniki:
- Drożdże świeże – 20 g;
- Mąka pszenna luksusowa (tym 550) – 480 g + do podsypania;
- Woda – 140 g;
- Mleko – 140 g;
- Cukier – 30 g;
- Masło – 220 g (200 g masła zamrażamy, a pozostałe 20 g będziemy wrabiać do ciasta drożdżowego);
- Sól – 1 łyżeczka;
- Jajko – 1 sztuka (do posmarowania rogalików przed pieczeniem).
Przepis na domowe croissanty:
- Przygotowanie croissantów rozkładamy sobie na 2 dni.
- Pierwszego dnia przygotowujemy ciasto drożdżowe, które będzie chłodziło się w lodówce oraz zamrażamy kostkę masła (masło to będziemy potem wrabiać w ciasto drożdżowe).
- Drożdże kruszymy w misce, dodajemy do nich łyżeczkę cukru, 2 łyżki letniego mleka i 1 łyżkę mąki.
- Całość mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, w tym czasie zaczyn powinien zacząć pracować.
- Do większej miski wsypujemy mąkę, sól, pozostały cukier, zaczyn, wodę wymieszaną z mlekiem, masło i z całości zagniatamy jednolite ciasto.
- Ciasto będzie dość zwarte, ale elastyczne i nie powinno kleić się do rąk. Gotowe ciasto zawijamy w folię i schładzamy przez noc w lodówce.
- Następnego dnia ścieramy zamrożone masło na tarce (na najgrubszych oczkach) i wyjmujemy z lodówki ciasto drożdżowe.
- Blat/stolnicę posypujemy odrobiną mąki i rozwałkowujemy ciasto drożdżowe w prostokąt.
- Starte masło dzielimy sobie na 4 porcje.
- Prostokąt ciasta posypujemy 1/4 maślanych wiórków i składamy – najpierw zaginamy do środka prawą stronę ciasta, a na to zakładamy lewą (otrzymujemy 3 warstwy ciasta przełożone 2 warstwami masła),
- Całość znów rozwałkowujemy w prostokąt i powtarzamy posypywanie masłem, składanie i rozwałkowanie jeszcze 3 razy.
- Tak przygotowane ciasto wałkujemy w prostokąt (długi i niezbyt wysoki (około 12 cm)).
- Następnie tniemy prostokąt na trójkąty, każdy z nich zwijamy (jak ktoś ma ochotę, może przed zwinięciem nałożyć na ciasto ulubione nadzienie).
- Po zwinięciu croissanty smarujemy rozmąconym jajkiem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni C i pieczemy rogaliki około 10 minut (czas zależy od ich wielkości).
Smacznego!
Ala
- Przepis pochodzi ze strony whiteplate.com