frytki smażone tradycyjnie

Domowe frytki (bez frytkownicy i bez termometru)

Domowe frytki (bez frytkownicy i bez termometru)

Kto lubi frytki z chrupiącą skórką i delikatnym wnętrzem? Przygotowanie takich frytek w domu jest możliwe. Nie trzeba wcale mieć frytkownicy ani specjalnego termometru do mierzenia temperatury oleju. Warto sobie zadać odrobinę fatygi, żeby zjeść gorące domowe frytki usmażone na świeżym oleju, a nie przepalonej fryturze.

Najważniejszym sekretem pysznych frytek jest przygotowanie ich z właściwej odmiany ziemniaków. Wybieramy ziemniaki z wyższą zawartością skrobi – typ kulinarny CB lub (jeszcze lepiej) C. Ziemniaki tego typu są lekko suche, rozpadające się po ugotowaniu, bo zawierają więcej skrobi. Na opakowaniu ziemniaków powinien być podany typ kulinarny i odmiana. Kiedy mamy już właściwe ziemniaki, potrzebować jeszcze będziemy dużo oleju, trochę cukru i ulubione dodatki – sól, zioła, keczup, majonez, czy co tam lubicie.

Domowe frytki
Domowe frytki

Przepis na domowe frytki – składniki:

  • Ziemniaki – typ kulinarny CB lub C
  • Cukier biały – 2 łyżki;
  • Olej (ja używam rzepakowego lub oliwy z oliwek);
  • Sól i inne ulubione dodatki do frytek.

Czytaj dalej – jak zrobić domowe frytki bez użycia frytkownicy:


2 przemyślenia nt. „Domowe frytki (bez frytkownicy i bez termometru)

  1. Moje zawsze były gumowate i ciągnące ledwo co zdjęłam z patelni. Teraz już wiem co robiłam nie tak. Dzięki za przepis na frytki 🙂

    1. Cieszę się, że wpis okazał się pomocny. Wiadomo, że diabeł tkwi w szczegółach 🙂 Życzę pysznych frytek i przyznam się, że i u mnie nie raz bywały gumowate 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *