Domowy syrop czekoladowy

Cukier brązowy i cukier z prawdziwą wanilią wsypujemy do rondelka z grubym dnem, dolewamy do niego 1/4 objętości przygotowanej wody. Całość mieszamy i podgrzewamy, aż roztwór zacznie się gotować i nabierze karmelowego koloru. Następnie dolewamy resztę wody, wsypujemy kakao, szczyptę soli – mieszamy wszystko i doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu zdejmujemy rondel z ognia i przelewamy syrop do szklanego naczynia. Jeśli nie udało się dobrze rozmieszać kakao i powstały grudki, można syrop przelać przez sitko.

Syrop czekoladowy przechowujemy w lodówce. Schłodzony będzie miał gęstą konsystencję, ale przed użyciem można go rozgrzać w kąpieli wodnej.

Smacznego!

Ala

Zapraszam po czekoladowe przepisy:

Ciasteczka brownie
Ciastka brownie z kremem

 

Czekolada na gorąco
Czekolada na gorąco z cynamonem i jogurtem

 

Naleśniki czekoladowe
Naleśniki czekoladowe z bananami

 

sernikobrownie
Sernikobrownie

 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *