Donaty z serem

Donaty z serem – składniki:

Twaróg mielony – 500 g;

Mąka pszenna – około 800 g;

Cukier puder – 125 g;

Jajka – 4 sztuki;

Kwaśna śmietana – 100 g;

Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka;

Soda oczyszczona – 1 łyżeczka;

Nalewka pomarańczowa (lub spirytus/wódka) – 25 g;

Sól – szczypta;

Olej do smażenia;

Cukier puder na lukier;

Posypka (opcjonalnie).

Donaty serowe – wykonanie:

Wszystkie produkty umieszczamy w misce i zagniatamy z nich ciasto. W zależności od wilgotności twarogu i wielkości jajek może zdarzyć się, że konsystencję ciasta będzie trzeba skorygować. Albo dosypać mąki, jeśli jest za lepkie, albo dodać śmietany jeśli jest za gęste. Ja wrabiam w to ciasto jakieś 700 g mąki, resztę zużywam do podsypania podczas wałkowania i wycinania krążków.

Ciasto dzielimy na 2 części, część z którą nie pracujemy przykrywamy ściereczką. Ciasto rozwałkowujemy na placek grubości 1-1,5 cm i wykrawamy szklanką lub okrągłą foremką krążki, w środku każdego wycinamy małe kółko (ja jak zwykle robiłam to kieliszkiem do wódki).  Powtarzamy to samo z drugą częścią ciasta. Skrawki z obu części ciasta zagniatamy, rozwałkowujemy i wycinamy krążki aż do zużycia.

Rozgrzewamy olej, smażymy donaty z obu stron na rumiano, osączamy na papierowym ręczniku. Po przestygnięciu lukrujemy i ewentualnie zdobimy posypką.

Smacznego!

Ala


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *