drożdżówka z owocami

Drożdżówka z rabarbarem i malinami

Drożdżówka z rabarbarem i malinami – składniki:

Drożdżówka:

Drożdże świeże – 50 g;

Cukier – 100 g;

Masło – 100 g;

Mleko – 200 ml;

Jajka całe – 4 sztuki;

Żółtka – 2 sztuki;

Mąka pszenna (użyłam luksusowej) – 650 g;

Rabarbar – 300 g;

Cukier brązowy – 2 łyżki;

Maliny – 300 g;

Sól – szczypta.

Kruszonka:

Cukier – 150 g;

Masło – 150 g;

Mąka pszenna – 280 g;

Płatki migdałowe – 75 g.

Drożdżówka z rabarbarem i malinami – wykonanie:

Drożdże rozkruszamy do miski, zasypujemy dwiema łyżkami cukru i czekamy aż się rozpuszczą. W tym czasie podgrzewamy mleko (powinno być letnie), topimy masło i odstawiamy do przestudzenia, owoce myjemy i osuszamy, rabarbar obieramy  i kroimy na około 1 cm kawałki i mieszamy z 2 łyżkami brązowego cukru.

Do rozpuszczonych drożdży dodajemy szczyptę soli, ciepłe mleko i około 100 g mąki, ciasto wstępne mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość). Do garnka wlewamy wrzątek, nad wrzątkiem ustawiamy miskę. Do miski wbijamy 4 całe jajka i 2 żółtka, dodajemy do nich pozostałą część cukru i ubijamy aż cukier się rozpuści.

Wyrośnięte ciasto wstępne zbijamy łyżką, dodajemy do niego rozpuszczone masło, ubite z cukrem jajka, mieszamy. Następnie wsypujemy partiami mąkę, energicznie wyrabiając ciasto. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i o odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie zbijamy ciasto w celu odgazowania i wykładamy ja na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, na ciasto wykładamy owoce.  W misce po cieście drożdżowym przygotowujemy kruszonkę (na ściankach miski zawsze zostaje trochę ciasta, które zagniatamy wraz z pozostałymi składnikami kruszonki, dzięki czemu ma ona inną konsystencję niż ta do kruchych ciast i nie spada z drożdżówki podczas krojenia) – masło, cukier, mąkę pszenną i resztki drożdżowego ciasta zagniatamy i „turlamy” w palcach formując kruszonkę, na koniec mieszamy ją z płatkami migdałowymi, całość wysypujemy na warstwę owoców. Drożdżówkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia, rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Drożdżówkę pieczemy około 30 minut.

Drożdżówka z rabarbarem i malinami – uwagi:

Do upieczenia placka drożdżowego z podanych wyżej proporcji użyłam blaszki o wymiarach 23 cm x 35 cm. Jeśli nie lubicie bardzo wysokiej drożdżówki możecie śmiało użyć trochę większej blaszki.

Smacznego!

Ala


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *