Drożdżówki domowe

Drożdżówki z budyniem domowej roboty

Przygotowanie:

Drożdże rozkruszamy do miski, wsypujemy cukier i czekamy aż się rozpuszczą. Podgrzewamy mleko do temperatury ok 40 stopni C. Mleko wlewamy do rozczynionych drożdży, wsypujemy 5 łyżek mąki – mieszamy. Następnie przykrywamy miskę ściereczką i czekamy aż ciasto wstępne podwoi swoją objętość.

Masło topimy i odstawiamy, żeby przestygło. Do ciasta wstępnego dodajemy przestudzone masło, dwa żółtka, jedno jajko w całości, szczyptę soli, pozostałą mąkę – wyrabiamy energicznie elastyczne ciasto. Po wyrobieniu ponownie przykrywamy miskę, odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy aż ciasto podwoi swoją objętość.

Przygotowujemy budyń. Podgrzewamy 250 ml mleka, w pozostałych 150 ml zimnego mleka rozprowadzamy cukier oraz proszek budyniowy. Tak przygotowany roztwór wlewamy do zaczynającego się gotować mleka – mieszamy do ponownego zagotowania i zgęstnienia. Budyń odstawiamy do wystudzenia mieszając go co jakiś czas.

Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Wyrośnięte ciasto drożdżowe zbijamy, a następnie dzielimy na 12 części. Ręce natłuszczamy olejem lub masłem i każdą część ciasta formujemy w okrągły placuszek, w którym robimy wgłębienie. Do wgłębienia nakładamy budyń. Pamiętajmy, żeby między drożdżówkami na blasze zachować odstępy, bo bardzo wyrastają.

Drożdżówki pieczemy około 20 minut (blachy wkładałam osobno). Gotowe drożdżówki można posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Ala

Na drożdżach:

Chlebek z masłem czosnkowym
Chlebek czosnkowy na drożdżach

 

baba drożdżowa
Babka czekoladowa na drożdżach

 

racuszki z jabłkami
Racuszki drożdżowe z jabłkami

 

Placek maślany na drożdżach z wiśniami
Placek maślany na drożdżach

 

strudel z twarogiem
Strudel z serem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *