przepis na drożdżówki

Drożdżówki z kruszonką

Przygotowanie drożdżówek:

Drożdże rozkruszamy do miski, zasypujemy cukrem i pozostawiamy do rozpuszczenia. Podgrzewamy mleko na tyle żeby było delikatnie ciepłe. Topimy masło i odstawiamy je do wystudzenia.

Do rozpuszczonych drożdży dodajemy szczyptę soli, wlewamy letnie mleko i wsypujemy niecałą szklankę mąki – całość mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut.

Po tym czasie ciasto zbijamy łyżką, wlewamy wystudzone masło, dodajemy jajko i dwa żółtka, wsypujemy porcjami pozostałą część mąki i energicznie wyrabiamy. Ciasto powinno być elastyczne i delikatne, pozostawiamy je w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość.

W tym czasie robimy kruszonkę. Zimne masło kroimy na nieduże kawałki, dodajemy do niego biały cukier i mąkę. Wszystkie składniki pocieramy między palcami, aż powstanie kruszonka.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe odgazowujemy (zbijamy łyżką lub pięścią). Blachy wykładamy pergaminem do pieczenia. Z ciasta drożdżowego odrywamy kawałki, które rolujemy w wałeczki o długości około 25 cm i średnicy 2-3 cm. Każdy z wałeczków układamy na blasze zwijając w ślimaka, smarujemy ich wierzch wodą i posypujemy obficie kruszonką. Blachy z drożdżówkami przykrywamy ściereczkami i pozostawiamy do podrośnięcia. Trzeba pamiętać o zachowaniu odstępów pomiędzy drożdżówkami, bo będą wyrastać również podczas pieczenia.

W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Drożdżówkami pieczemy do momentu aż staną się złociste. Przed podaniem można je posypać cukrem pudrem lub udekorować odrobiną lukru.

Inna przepisy:

Pieczone wianuszki
Donaty pieczone (drożdżowe)

 

Placek maślany na drożdżach z wiśniami
Placek maślany na drożdżach

 

Śniadaniowe rogaliki
Domowe croissanty

 

Pączki z powidłami strzeleckimi
Pączki ziemniaczane z powidłami

 

drożdżówka z owocami
Drożdżówka z rabarbarem

Smacznego!

Ala

 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *